Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

16-åringar sålde tobak via Snapchat – brände pengarna på restaurang

Från 2022
Närbild på två händer som håller i en mobiltelefon.
Bildtext Ungdomarna marknadsförde sin olagliga försäljning på sociala medier.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Ungdomar i Esbo sålde tobak för tusentals euro via Snapchat. Polisen tog ungdomarna på bar gärning. Omfattningen av den olagliga handeln klarnade då polisen beslagtog pojkarnas mobiltelefoner.

I januari i år tog polisen två 16-åriga pojkar på bar gärning då de sålde e-cigaretter till en annan minderårig på Kilo järnvägsstation i Esbo.

Då polisen sedan granskade innehållet i pojkarnas mobiltelefoner insåg de att det inte var fråga om någon engångsföreteelse. Tonåringarna hade under ett knappt halvårs tid håvat in flera tusen euro genom att köpa ut tobak åt andra minderåriga. Kundkretsen växte snabbt tack vare marknadsföring via sociala medier och framför allt Snapchat.

Nyckeln till den olagliga försäljningen var ett fejk-ID som pojkarna beställt av förfalskare.

Under förhör har Esbopojkarna erkänt en stor del av brotten. De påstår att de använt pengarna till att äta på restaurang. Men de nekar till anklagelserna om att de också skulle ha sålt alkohol. Esbopojkarna medger att de försökt, men hävdar att efterfrågan var liten och att verksamheten aldrig tog fart.

Det finns inga bevis för alkoholhandeln så därför frias pojkarna från det åtalet

Döms till böter för flera brott

Däremot döms de två ungdomarna för flera andra brott i Västra Nylands tingsrätt. De döms till böter för brott vid försäljning av tobak och förfalskning. Dessutom ska de betala tillbaka vinningen för brotten, ungefär 2 000 euro.

Som bevis har åklagaren radat upp bilder på pojkarnas inventarier och ett antal skärmdumpar av försäljningsannonser. Prisuppgifterna går också att läsa i annonserna och varorna har marknadsförts under en av pojkarnas riktiga namn. Dessutom har polisen flera chattkonversationer där kund och försäljare kommer överens om tobaksaffärer.

I pojkarnas chattkonversationer hittade polisen dessutom fler erkännanden. De har vid upprepade tillfällen beskrivit sin cannabiskonsumtion i detalj. Därför döms de också för narkotikabrott. Domarna beaktar att pojkarna varit minderåriga då brotten begåtts.