Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ursprungsfolk i Australien får rätt av FN – Torressundöbornas mänskliga rättigheter har kränkts av australiska regeringens passitivitet i klimatfrågan

På bilden syns strandhytter, palmer och blå himmel på ön Masig som ligger i Torressundet norr om Australien.
Bildtext På flera av öarna i Torressundet norr om Australien har invånare redan känt av effekterna av klimatförändringarna.
Bild: agefotostock / Alamy/All Over Press

Enligt FN har Australien inte gjort tillräckligt för att skydda ursprungsfolket på Torressundsöarna från konsekvenserna av klimatförändringarna. Beslutet är det första i sitt slag.

I sundet mellan norra Australiens spets och Papua Nya Guinea ligger Torressundöarna utspridda. Öarna ligger lågt över havsnivån och i sundet stiger havsnivåerna dubbelt så snabbt jämfört med det globala genomsnittet.

På ett tiotal av öarna bor ursprungsfolket torressundöborna vars hem i flera år har hotats av klimatförändringarna.

Stigande havsnivåer har redan försvårat förhållandena för jordbruk och fiske. Svåra översvämningar har också förstört heliga begravningsplatser där mänskliga kvarlevor spridits ut.

Öborna menar att deras samhällen riskerar slukas upp helt av havet.

– Vi vittnar nu effekterna av klimatförändringen. Vi ser det hända i realtid, sa Herbert Warusam som bor på en av öarna till australiska SBS News.

För tre år sedan lämnade därför åtta torressundöbor tillsammans med sina sex barn in en klagan till FN mot den australiska regeringen om att den gjort för lite för att stävja effekterna av klimatförändringarna, till exempel att minska landets utsläpp av växthusgaser och bygga havsvallar på öarna.

Det här kränker i sin tur ursprungsfolkets mänskliga rättigheter.

Scott Morrison svarar på frågor vid en presskonferens.
Bildtext Torresundöbornas lämnades in till FN då den tidigare konservativa premiärministern Scott Morrison och hans regering satt vid makten och förde en hårt kritiserad klimatpolitik.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kan uppmuntra fler liknande beslut

I fredags fick öborna rätt då FN:s kommitté för mänskliga rättigheter slog fast att Australien de facto har kränkt ursprungsfolkets mänskliga rättigheter då regeringen inte gjort tillräckligt för att skydda dem från effekterna av klimatförändringarna.

– Banbrytande synpunkter från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter om klimatförändringar och urfolkssamhällens rättigheter, twittrade Hélène Tigroudja, medlem i FN-kommittén.

Enligt kommittén har Australien brutit mot de mänskliga rättigheterna om rätt till kultur och familjeliv.

Det här beslutet förväntas uppmuntra fler liknande beslut runt om i världen.

– Detta beslut markerar en betydande utveckling då kommittén skapat en väg för individer att påvisa när nationella system misslyckas med att vidta åtgärder för att skydda de mest utsatta för de negativa följderna av klimatförändringarna och försvara deras mänskliga rättigheter, sa Tigroudja.

Enligt Reuters ville inte en talesperson för australiska energi- och klimatministeriet genast kommentera beslutet.

FN-kommittén uppmanade i sitt beslut den australiska regeringen att nu hjälpa öborna. Kommittén har inga verktyg för att se till att länder följer deras rekommendationer, men länder brukar i regel göra det.

Torressundöbornas klagan lämnades till FN då den tidigare konservativa regeringen satt vid makten. Sedan dess har det australiska parlamentet antagit lagstiftning om att minska växthusgaserna och Chris Bowen, minister för klimatförändringar och energi, har också besökt öarna tidigare i år.

Källor: FN, Reuters, SBS News