Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk propaganda försöker legitimera olagliga folkomröstningar i Ukraina

Uppdaterad 23.09.2022 16:05.
Reklamskylt för att rösta för anslutning till Ryssland i folkomröstningar i Donbass.
Bildtext En reklamskylt som proklamerar "Med Ryssland för alltid", uppsatt inför folkomröstning om anslutning till Ryssland i Luhansk.
Bild: EPA

Den ryska propagandan gick i full växel när de så kallade folkomröstningarna inleddes på fredagen i fyra regioner i Ukraina. Uppblåst statistik, intygande om säkra valprocesser och tårögda invånare dominerade nyheterna.

De så kallade folkomröstningarna om en anslutning till Ryssland i fyra ryskkontrollerade regioner i Ukraina låg högt på agendan i ryska statligt kontrollerade medier under både torsdagskvällen och fredagsmorgonen.

I en nyhetssändning på torsdagskvällen i ryska Kanal 1 handlade ett inslag om hur regionala valmyndigheter har förberett för omröstningarna i regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

Inslaget inleddes med att studiovärden konstaterade att 84 procent av invånare från regionerna Luhansk och Donetsk, som nu befinner sig i Ryssland, är redo att rösta. Enligt Kanal 1 skulle 95 procent av dessa rösta för en anslutning till Ryssland, tre procent skulle rösta för självständighet medan två procent tyckte det var svårt att svara.

– Ingen ser sin framtid i Ukraina, konstaterade studiovärden.

Statistiken som studiovärden refererar till är framtagen av det statligt ägda ryska forskningsinstitutet VCIOM.

Försöker ge omröstningarna legitimitet

Den uppblåsta statistiken är en del av det ryska propagandamaskineriet, som nu strävar efter att ge legitimitet på hemmaplan åt de så kallade folkomröstningarna i Donbass.

Ryssland använde sig av samma taktik när landet annekterade Krimhalvön år 2014. Enligt ryska officiella uppgifter röstade då 96,7 procent för en anslutning till Ryssland, men en läckt rapport av Rysslands råd för mänskliga rättigheter uppskattade valdeltagandet att ligga på endast 30 procent.

Ledare i väst var därför också tidiga med att fördöma de så kallade folkomröstningarna som under de närmaste fem dagarna kommer hållas i fyra regioner i Ukraina och kalla dem för illegitima.

Kaksi henkilöä ripustavat äänestyksestä kertovaa banderollia seinään.
Bildtext Förberedelser inför de så kallade folkomröstningarna i ryskkontrollerade regioner i Ukraina.
Bild: Alessandro Guerra / EPA

Men samtidigt försöker de ryska medierna visa upp en annan bild.

I såväl Kanal 1 som i andra statligt kontrollerade ryska nyhetskällor som Izvestija, Komsomolskaja Pravda och RIA Novosti har man redogjort för hur de så kallade folkomröstningarna kommer gå tillväga, för att ge sken av att dessa är demokratiska.

Kanal 1:s inslag kompletteras med filmklipp som endast visar personer som är för en anslutning till Ryssland, med flera som pratar om "moderlandet" och ett "återvändande hem".

Inte som demokratiska val i väst

Ur ett västerländskt perspektiv är det ändå inga oberoende folkomröstningar som målas upp i de ryska medierna.

I en västerländsk demokrati skulle det exempelvis inte vara accepterat att man i röstningslokaler hissat upp den ryska flaggan på väggen, vilket kan ses i Kanal 1:s inslag.

Tidningen Komsomolskaja Pravda rapporterade också om ett uttalande från en högt uppsatt administratör i Chersonregionen som inte bara uppmuntrade invånarna i regionen att rösta, men också skrev att ett anslutande till Ryssland kommer innebära firande av en historisk rättvisa och något som möjliggör säkrandet av regionens territorium.

Medan frågan om valobservatörer lyfts i flera av de ryska medierna, besvaras den genom att konstatera att oberoende observatörer från Ryssland kommer att närvara. Izvestia nämner även att internationella observatörer kan förekomma, till exempel uppges tyska Christoph Hörstel, känd för sin pro-ryska aktivism, vara på plats i Donbass.

De ryska medierna rapporterar också att invånare i regionerna främst kommer att rösta hemifrån, med valtjänstemän som går med valsedlar från dörr till dörr. Hur valfriheten ska säkras i hemmet förblir oklart.

På så sätt visar också den ryska propagandan en bild av folkomröstningar där resultatet i stort tycks vara klart på förhand.

Endast invånare i ryskkontrollerade delar röstar

Ryssland har inte full kontroll över en enda av de regioner som nu röstar om anslutning. I Zaporizjzjaregionen har Ryssland exempelvis inte kontroll över regionens huvudstad och i Donetsk kontrollerar Ryssland runt 60 procent.

"Med Ryssland för alltid" står det på den här broschyren som delades ut av frivilliga valarbetare på torsdagen i Luhansk, inför den så kallade folkomröstningen.
Bildtext "Med Ryssland för alltid" står det på den här broschyren som delades ut av frivilliga valarbetare på torsdagen i Luhansk, inför den så kallade folkomröstningen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De ryska medierna säger ändå tydligt att det bara är invånare i de ryskkontrollerade delarna av regionerna samt flyktingar från regionerna som befinner sig i Ryssland som kommer att kunna rösta om en anslutning.

Ingen av dem nämner vad som gäller för invånare i de delar av regionerna som kontrolleras av Ukraina eller de flyktingar från regionerna som åkt till ukrainskkontrollerade områden i Ukraina eller till Europa.