Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mopedkörning diskuteras på möte i Karis – stadsdirektören vill träffa unga mopedister

Från 2022
Mopedist körande på bakhjulet.
Bildtext Högljudd mopedkörning i centrum av Karis irriterar många invånare. (Mopedisten på bilden är däremot inte från Karis.) Arkivbild.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Karisbor är trötta på ljudet av trimmade mopeder och bränt gummi.

På kvällar och nätter ekar ljudet av trimmade mopeder genom Karis centrum. De raka sträckorna längs Centralgatan och Nabogatan lockar till sig unga mopedister som vill bränna gummi.

Det här uppskattas inte av grannskapet som har svårt att sova i oljudet. Dessutom är det många som oroar sig för de ungas säkerhet. Också polisen har noterat att en stor del av mopedisterna inte håller sig till regler vilket är både olagligt och farligt.

Därför har nu Raseborgs ungdomstjänster kallat till ett möte mellan mopedister och föräldrar. Både polisen och Raseborgs stadsdirektör deltar i mötet som hålls lördagen den 1 oktober klockan 17 på Villa Haga i Karis.

Diskutera sig fram till en lösning

– Det var varit en del oroliga invånare som kontaktat staden om det här mopokörandet så vi beslöt att sätta oss ner och diskutera med dem som vill prata med oss, säger ungdomsledare Sebastian Berg.

Han hoppas att de unga vill delta eftersom de på det sättet också kan påverka den egna situationen.

– De har ju en chans nu att påverka. Inte kommer vi att skälla ut dem utan vi vill diskutera öppet om mopokörning och hur de vill att framtiden ska se ut i Karis och hela Raseborg, säger Berg.

En moped står lutad mot en vägg. I bakgrunden syns fler mopeder.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Stadsdirektör Petra Theman har också blivit kontaktad av invånare angående mopokörandet.

Theman skriver i ett mejl att hon förstår att det är ett stort problem och att många lider av det högljudda körandet. Däremot vill hon också gärna träffa de unga för att bättre förstå deras synpunkter. Som före detta diplomat ser hon det som en självklarhet att lyssna på båda sidor i en konflikt.

”Det är självklart att om det finns intressen som krockar i en fråga, så lyssnar jag på båda sidorna, det är det enda sättet att nå mer bestående resultat.”

Både Theman och ungdomsledare Sebastian Berg betonar ändå att det inte handlar om ett öppet möte för allmänheten utan uttryckligen för de unga och deras föräldrar.