Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Nu är Stinky och Snorken äntligen med! Mumindalens efterlängtade tredje säsong startar 3.10

Från 2022
Muminfamiljen och deras vänner.
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Mumin och hans vänner är tillbaka med nya äventyr och roliga historier. Den tredje säsongen med 13 avsnitt publiceras i sin helhet på Yle Arenan 3.10 och visas på Yle Fem lördagar kl. 17.30 med start 8.10.

När Muminfamiljen återvänder från sitt äventyr till havs, råder det kaos i Mumindalen och dess invånare har råkat i gräl med varandra. Muminfamiljens ovanliga attityd till livet och deras fördomsfria och vänliga sätt att sköta saker återställer ändå freden i Mumindalen.

Aktuella teman för den tredje säsongen är gemenskap och att övervinna svårigheter med empati och kärlek. Mumindalens egenartade invånare kommer till Muminfamiljen för att få hjälp med att lösa överraskande utmaningar, såsom ett omvänt rån, en våghalsig luftballongflygning och letandet efter den försvunna solen. Muminfamiljen förhåller sig alltid nyfiket, ivrigt och med varm humor till livets vändningar.

I denna säsong får vi möta två nya figurer: den gåtfulla Snorken och den älskvärda skojaren, Stinky. Stinky spelas av Elmer Bäck och Snorken av Tom Rejström.

“Äntligen är det dags för den klassiska Stinky att göra entré. En lite skrämmande typ som sätter sprätt på Mumindalen. Blir en fin ny säsong det här!, säger Elmer Bäck.

I centrala roller fortsätter bekanta röster från tidigare säsonger, bl.a. Christoffer Strandberg (Mumintrollet), Maria Sid (Muminmamman), Carl-Kristian Rundman (Muminpappan), Edith Holmström (Snorkfröken), Saga Sarkola (Lilla My), Paavo Kerosuo (Snusmumriken) och Andreas Af Enehielm (Sniff).

Serien regisseras av Sara Barbas, Jay Grace, Darren Robbie och Nigel Davies som alla tidigare fungerat som avsnittsregissörer. Seriens huvudmanusförfattare är duon Mark Huckerby och Nick Ostler samt Josie Day. Producent för den nyaste Mumindalen-säsongen är Stephen Dorrance som gjort en lång karriär inom animation. Serien är skapad av Marika Makaroff.

Kompositörerna Samuli Kosminen, Jarmo Saari och Pekka Kuusisto svarar för originalmusiken till serien.

Mumindalen har producerats för Yle av Gutsy Animations. Serien visas i över 60 länder runtom i världen, bland annat Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Japan och Kanada.

Trailer: Mumindalen - Säsong 3 - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan