Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konserter och däckbyten – i Kulturgaraget fixas båda

En man i keps håller i ett mikrofonstativ
Bildtext Robban Hagnäs på Kulturgaragets scen
Bild: Pia Lagus / Yle

I ett garage i Karleby samsas gamla verktyg med ljudanläggning, inspelningsstudio och otaliga minnen från gästande musikprofiler.

Det är fråga om Kulturgaraget, som drivs av föreningen med samma namn. Här bjuds på kultur i olika former och i samarbete med organisationer och kulturaktörer.

Drivande krafter i Kulturgaraget är Robban och Tina Hagnäs. Robbans pappa Ole Hagnäs grundade i tiden företaget Kaukokiito, tillsammans med sin bror Birger.

Garaget byggdes år 1952 och här servades transportföretagets "Jyry-Sisu" och Scania-bilar.

– Efter att de sålde bort verksamheten så började pappa med bilverkstad, berättar Robban. Höll på med den tills han fyllde 87 år. Då slutade han, för han sa att kundgruppen hade dött ut!

Från bilverkstad till kulturestrad

Nu har den gamla verkstaden fått nytt liv. Renoveringsarbetet tog 2,5 år i anspråk och resultatet blev en lokal i vilken man kan ordna konserter och seminarier, stand up-föreställningar, ja allt som har med kultur att göra.

Mycket av den gamla verkstadskänslan har bevarats. Tack vare det har lokalen något utöver det vanliga, säger Robban.

– Här finns en gammal billyft, verktyg, arbetsbord... Faktum är att vid sidan om att vi ordnar de här kulturtillställningarna så kan vi nog byta däck och lite annat här. Det är en mångsysslohall!

En man står i en verkstad och tittar på en billyft
Bildtext Billyften finns kvar i garaget
Bild: Pia Lagus / Yle

I lokalen finns också teknik för att spela in och att streama både ljud och bild. Då vi började på med det hela så blev vi av NTM-centralen uppmanade att tänka på det här med digitala lösningar.

Vill vara en brobyggare

Verksamheten drivs genom den tvåspråkiga föreningen Kulturgaraget. Tanken är att kunna bjuda på kultur och ordna konserter i en intim miljö.

– Vi samarbetar med olika föreningar, med staden och med de olika fonderna. Vi vill vara en brobyggare.

Föreningen grundades år 2019. Man hann bara ha fem tillställningar så slog pandemin till. Då fick man börja tänka i nya banor.

– En sak vi gjorde då och som blev väldigt populärt är våra podcasts med olika profiler och kulturpersonligheter i nejden - både på finska och svenska.

Efter pandemin är det en ny tid, konstaterar Robban. Folk är försiktigare och har andra vanor som kultur- och musikpublik.

I fjol fick Kulturgaraget Svenska Dagen-priset, just för sin gärning som brobyggare mellan kulturer och språk.

– Det är så lätt att man lever i sin egen bubbla och håller på med sin grej. Vi vill vara med och skapa möten mellan olika föreningar och aktörer.

En vägg prydd med foton av lastbilar, klappstolar står lutade mot väggen.
Bildtext Väggarna pryds av foton som visar garagets historia
Bild: Pia Lagus / Yle

Inom området kultur och välfärd samarbetar man också med samkommunen Soite. Gruppverksamhet för personer med funktionshinder ordnas inom musik, dans och konst.

– Det är tack vare Tina och hennes kapacitet som vi har kunnat genomföra det - det är något som jag aldrig skulle ha kommit att tänka på. Jag kan inte annat än lyfta på hatten för min egen fru.

Robban säger att framtiden ser spännande ut. Då det kommer till nya verksamhetsformer så finns det bland annat tankar på att börja ordna kultur för äldre och för andra grupper.

– Det ska bli roligt att se vart det här för oss, säger Robban Hagnäs.

Bilverkstaden som blev kulturscen

17:41