Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryska spelare är inte välkomna till NHL-premiären i Tjeckien – San Joses klubbchef hotar med att ställa in resan: "Om inte alla får följa med kommer ingen att åka"

Från 2022
Juuse Saros räddar att skott.
Bildtext Får Nashvillemålvakten Juuse Saros säsongsdebutera i Prag?
Bild: Christopher Hanewinckel-USA TODAY/All Over Press

Om två veckor tjuvstartar NHL-säsongen med två matcher i Tjeckien. Då Nashville och San Jose drabbar samman i ett dubbelmöte i Prag är de ryska spelarnas deltagande en het potatis.

Den nordamerikanska ishockeyligan NHL kör på allvar i gång först den 11 oktober, men den 7 och 8 oktober drabbar Nashville och San Jose samman på europeisk mark.

Från arrangörslandet Tjeckien signaleras det nu att ryska spelare inte är välkomna till Prag, vilket har retat upp San Joses nya klubbchef.

– Vi är ett lag. Om inte alla får följa med kommer ingen att åka, säger Mike Grier till nyhetsbyrån AP.

– Det är inte spelarnas fel. Jag tycker inte att de ska straffas. Vi står vid deras sida.

Mike Grier talar vid ett podium.
Bildtext Mike Grier tog i somras över som general manager för San Jose.
Bild: Eric Bolte-USA TODAY Sports/All Over Press

Det är Rysslands fullskaliga anfall på Ukraina som resulterat i att tjeckerna inte vill ha ryssar i landet. Med två veckor till premiären har Tjeckiens utrikesministerium skickat ett brev till NHL.

– Tjeckien, eller något annat land i (det visumfria) Schengenområdet, borde inte utfärda visum till ryska spelare som vill resa in i vårt land, säger Tjeckiens vice utrikesminister Martin Smolek i ett utlåtande.

NHL-chefen Bill Daly säger till AP att han inte är orolig och att spelarna redan har visum. Tjeckien har meddelat NHL att landet förhandlar om att ändå neka inresa för ryska medborgare som redan sitter på giltiga visum.

Dominik Hasek anses vara världens genom tiderna bästa målvakt.
Bildtext Dominik Hasek har hunnit bli 57 år gammal. Han avslutade karriären med att vinna Stanley Cup i Detroits tröja sommaren 2008.
Bild: EPA/All Over Press

Den tidigare världsmålvakten Dominik Hasek har gått i bräschen för att Ryssland ska behandlas med hårdhanskar.

– Det är oerhört viktigt, både för att visa vårt stöd till vår allierade Ukraina och för säkerheten av våra medborgare, sa Hasek till rysk tv i en intervju som aldrig ändå sändes.

Hasek ger inte heller mycket för San Joses hot att nobba premiären.

– Det är upp till NHL att fatta beslutet. Utrikesministeriet har mitt fulla stöd, skriver Hasek på Twitter.

Yle sänder lördagsmatchen den 8 oktober – om den spelas.

Ovetjkin behöver få veta mer

Det vimlar inte direkt av ryska profiler i Nashville och San Jose. San Jose har en tongivande offensiv pjäs i Aleksandr Barabanov och Nashville ett anfallsrivjärn i Jakov Trenin.

Washingtons målspruta Aleksandr Ovetjkin är Rysslands stora NHL-stjärna. Ovetjkin, känd som en supporter av Rysslands president Vladimir Putin, har tidigare uttalat sig försiktigt om anfallet på Ukraina.

Trots det långa sommaruppehållet har Ovetjkin ännu inte tillräcklig information om kriget för att kunna kommentera det.

– Vi får se vad som händer, sa Ovetjkin på torsdagen.

Diskussion om artikeln