Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hotell krävde dubbelbetalning och beslagtog pass – nu ingriper det turkiska turistministeriet i charterkaoset i Alanya

Från 2022
Vy över Alanya.
Bildtext Alanya är en populär turistort bland finländska Turkietresenärer, och en stor del av Deturs resekaos har utspelat sig i staden.
Bild: Wikimedia/Ozgurmulazimoglu, CC BY-SA 3.0

Charterbolaget Deturs alla avresor från Finland har avbokats. Nu jobbar Turkiet på att förhindra lokala hotell från att kräva pengar av utsatta turister. För en del finländare har kaoset samtidigt inte märkts av alls.

Redan på torsdagen kom rapporter om att resebyrån Deturs kunder råkat ut för olyckliga hotellägare i bland annat den populära turistorten Alanya i Turkiet. En del hotell hade inte fått betalt av researrangören Detur och började kräva pengar av en del gäster som redan hade betalat för sin resa.

Också på en del grekiska turistorter har liknande problem rapporterats.

Raimo Pahkasalo, konsul vid Finlands ambassad i Turkiet, berättar att Turkiets regering nu har ingripit i situationen.

Turkiets turistministerium har beordrat hotellen inte under några omständigheter beslagta resenärernas pass eller driva in dubbla betalningar för sina hotellrum, säger Pahkasalo som anlände till Alanya på fredag morgon.

Arga hotellägare, besvikna gäster

Upprörda resenärer började på torsdagen dela med sig av sina otrevliga erfarenheter i olika Facebookgrupper för personer som rest till de sydturkiska badorterna och andra Deturresmål. Vissa hotell hade inte fått betalt av Detur, som då alltså redan tidigare tagit betalt av resenärerna för vistelsen på hotellen.

En av dem som drabbades av hotellkaoset var Jenni Katajisto som berättade att hotellet hotade med vräkning om de inte betalade för sin vistelse, trots att de redan hade gjort det – via Detur.

En lapp där ett hotell hotar en resenär med vräkning om de inte betalar för sin vistelse en andra gång.
Bildtext Jenni Katajisto möttes vid hotellrummets dörr av en lapp med budskapet "Om ni inte betalar dör ert boende kommer ni att checkas ut idag".
Bild: Jenni Katajisto

På fredagen berättade en resenär i en Facebook-grupp att hennes hotellbokning inte fanns vid ankomsten på torsdagen.

Problemet drabbade resenärer från åtminstone Finland, Sverige och Danmark. Snabbt uppdagades det att Deturs kundtjänst inte svarade och osäkerheten var stor.

Sedan kom beskedet att Detur ställer in alla resor. Varför bolaget så plötsligt hamnat i trångmål är ännu oklart, men åtminstone gäller det ekonomiska problem. Enligt danska Ekstra Bladet ska bolaget ha meddelat att mans sålt sin verksamhet, medan andra källor säger att bolaget befinner sig i förhandlingar om en försäljning.

Yvonne från Ekenäs: "Detur har inte tagit någon som helst kontakt"

Ekenäsbon Yvonne Valtonen befinner sig nu i Alanya tillsammans med 1700 andra nordiska Detur-kunder, varav närmare hälften är finländare. Hon har inte själv drabbats av Deturs plötsliga haveri.

– Egentligen har vi inte märkt någonting av det. Det enda vi har läst är på Facebook i de här Alanya-grupperna, som folk har skrivit i, säger Valtonen.

Vi pratade med hotellet senast i går kväll, och då sade de att vi har ingen nöd

Yvonne Valtonen

Allt tyder på att hon är en av dem som kommer klara sig undan att avkrävas ytterligare betalning. Från Detur är det åtminstone tyst.

– Detur har inte tagit någon som helst kontakt med oss. Vi pratade med hotellet senast i går kväll, och då sade de att vi har ingen nöd, utan att vi finländare har det bra, allt borde fungera och vi kan åka hem som planerat.

– När vi pratade med personalen igår kväll så sade de att vi inte behöver betala någonting extra. Så vi hoppas att det här håller sträck och att vi kommer hem som planerat imorgon.

I receptionen satt det nu norrmän som är på väg hemåt och igår kväll kom det en busslast från Finland. Alla tre flyg som går mot Norden idag borde gå normalt, säger Valtonen.

Konsumentverket uppmanar alla att vänta på att bolaget tar kontakt

Konkurrens- och konsumentverket utreder resenärernas problem med Detur, eftersom bolaget själv inte har gett tillräckliga uppgifter om sin situation.

Resenärer som har bokade resor ska inte själv försöka avboka sina resor, utan vänta på att Detur tar kontakt, säger konkurrens- och konsumentverket i ett pressmeddelande.