Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sänkta temperaturer, energisnåla lampor och solpaneler – kommunerna tar till många knep för att hålla energikostnaderna nere i höst

Från 2022
Uppdaterad 03.10.2022 11:45.
Ett gult betonghus med tre våningar.
Bildtext Pargas stadshus är en av de fastigheter där inomhustemperaturen kanske sänks i höst.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I de åboländska kommunerna håller man som bäst på att förbereda olika åtgärder för att minska på elkostnaderna. I Pargas funderar staden på att installera solpaneler.

– Ett sätt att påverka energikostnaderna är att sänka temperaturen, i de fastigheter det är möjligt att göra det, med till exempel fyra grader. En annan sak som vi kan göra är att justera ventileringstider och använda mer nattström, säger Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl.

På vårdavdelningar är det inte möjligt att sänka temperaturen, men i stadshuset kan en temperatursänkning eventuellt vara möjlig, konstaterar Pihl.

– En temperatursänkning på en grad leder till att kostnaderna minskar med 5 procent, så det gånger fyra är ganska mycket.

”Vi vet att elpriserna går upp, men inte hur mycket”

Årligen uppgår Pargas stads elkostnader till ungefär en miljon euro. Men även om det går att skära ner på energianvändningen i staden, räknar Pihl med att staden får betala lite mer för energin i höst och vinter.

– Vi budgeterar en lite högre summa förstås. Vi vet att elpriserna kommer att gå upp, men ingen vet exakt hur mycket, så det gäller att följa med läget.

En konkret åtgärd är även att byta ut uppvärmningssystemen till mer miljövänliga lösningar. I Pargas är många av stadens fastigheter anslutna till stadens fjärrvärmenät, men i skärgården värms flera av fastigheterna med olja.

Äldre man i grå skjorta.
Bildtext Ifall Pargas stad går in för att sänka temperaturerna, får Seppo Pihl klä på sig mer på kontoret i vinter.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Många av stadens fastigheter passar för solpaneler”

Staden funderar även på att ta i bruk solpaneler. Här ser staden två möjligheter, antingen att köpa solpaneler själva eller att använda ett leasing-system. Det senare systemet innebär att solpanelerna, som installeras på stadens fastigheter, ägs och sköts av ett företag och staden köper enbart själva elen.

– Många av stadens fastigheter har ett bra läge och bra tak som passar bra för solpaneler. Vi har redan tidigare köpt in cirka 500 kvadratmeter solpanel till det kreativa lärcentret. De borde komma under vintern eller våren 2023, säger Pihl.

Aurinkovoimala laitilalaisen yrityksen katolla.
Bildtext Många av Pargas stads fastigheter har tak som passar för solpaneler.
Bild: Ari Welling / Yle

Gatubelysningen blir energisnålare med led-lampor

Också på Kimitoön är en av åtgärderna i höst att sänka temperaturen. Kommunen är med i den riksomfattande energisparkampanjen Snäppet svalare.

– Det är en allmän kampanj där vi på kommunens sida kommer att sträva efter att sänka temperaturen i våra fastigheter med åtminstone en grad. Vi har inte riktigt tekniken för det ännu, men vi kommer att installera nya termostater, som ska göra det lättare att följa upp det här, säger Ralf Nyholm som är teknisk chef på Kimitoöns kommun.

En annan stor åtgärd som kommunen planerar är att byta ut gatubelysningen till energisnålare lysdiodlampor. I budgeten för nästa år föreslås att gatubelysningen inom en tre års period ska bytas ut till led-belysning.

– På byggnadssidan inleddes arbetet med att byta ut de gamla lysrören till led-belysning för ett par år sedan. Bland annat motionshallen i Dalsbruk har fått led-belysning och nu fortsätter vi med att byta ut belysningen på skolcentret i Kimito, säger Nyholm.

Även Kimitoöns kommun förbereder sig för högre energikostnader i höst.

– Både på uppvärmnings- och elsidan har vi reserverat lite mer utgifter i kommande budget. När det gäller elen räknar vi med en höjning på 20-30 procent. När det gäller uppvärmningen har vi flisbaserad fjärrvärme i nästan alla våra byggnader, där räknar vi med en höjning på cirka fem procent, säger Nyholm.

Två gatulampor lyser i regnigt väder.
Bildtext Med energisnålare lampor får invånarna på Kimitoön gatubelysning också i vinter.
Bild: Yle

Åboländska kommuner förbereder sig på att spara el

5:37

Diskussion om artikeln