Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turistresor från Ryssland ska stoppas – Finland skärper visumreglerna för ryssar inom de närmaste dagarna

Från 2022
Uppdaterad 23.09.2022 20:01.
Venäjältä Suomeen tulevaa liikennettä Vaalimaan raja-asemalla perjantaina 23. syyskuuta 2022.
Bildtext Trafiken från Ryssland har varit livlig vid gränsstationen i Vaalimaa de senaste dagarna.
Bild: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är tidtabellen för när de skärpta inresereglerna ska börja gälla ännu oklar, men regeringen väntas presentera ett principbeslut om visumfrågan inom de kommande dagarna.

Finland kommer att börja begränsa inresereglerna för ryssar och bevilja ännu färre visum för ryssar än tidigare. De skärpta visum- och inresereglerna motiveras med att Finlands internationella ställning annars kan ta skada.

Finlands utrikespolitiska ledning, det vill säga presidenten och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet, diskuterade frågan på ett möte i dag på fredagen och deras linje är att inresereglerna för ryssar ska begränsas. Regeringen väntas komma med ett principbeslut i frågan inom de närmaste dagarna.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sa på en presskonferens på fredagen att det redan finns ett utkast av principbeslutet och att beslutet nu bereds tekniskt och juridiskt.

"Visum kan beviljas av humanitära orsaker och för arbets-, studie- och familjerelaterade resor"

Enligt Haavisto ska alla turistresor från Ryssland stoppas.

– Visum kan ändå beviljas för humanitära orsaker och för arbets-, studie- eller familjerelaterade resor, sa Haavisto.

De exakta kriterierna för att få resa in till Finland definieras i principbeslutet. Haavisto sa också att Finland hoppas att den ryska turisttrafiken ska begränsas via ett gemensamt EU-beslut.

– Rysslands mobilisering har ökat ryssars genomfartsturism via Finland och vi anser att det orsakar oskälig skada för Finlands internationella relationer och ställning, sa Haavisto.

Niinistö: "Visum kan beviljas av familjeskäl, men andra visum stoppas"

President Sauli Niinistö kommenterade visumfrågan för Yle tidigare på fredagskvällen. Han sa att syftet med den linje som Finlands utrikespolitiska ledning presenterade på fredagen är att stoppa ryssar från att få turistvisum.

– Målet och syftet är att märkbart minska antalet personer som kommer till Finland via Ryssland, sa Niinistö.

Enligt Niinistö kommer alla som inte har specifika skäl att få resa in till Finland, så som familjeskäl, att stoppas vid gränsen.

President Sauli Niinistö intervjuades av Daniel Olin i Washington.