Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutet på en era då Roger Federer tog avsked från tennisen – stor dramatik i turneringen då aktivist stormade planen och tände eld på sin arm

Roger Federer torkar tårar.
Bildtext Roger Federer torkade tårar efter matchen.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Roger Federer har tagit farväl från proffstennisen. Den schweiziska legendaren spelade sin sista match tillsammans med sin mångåriga rival och vän Rafael Nadal.

Inramningen var perfekt och känslorna på ytan då en av idrottsvärldens största stjärnor genom tiderna tog avsked.

Roger Federer spelade inte bara en dubbelmatch med Nadal, utan också i samma Lag Europa som Novak Djokovic och Andy Murray. I publiken fanns legendarer och förstås också Federers familj, frun Mirka och barnen Myla, Charlene, Leo och Lenny.

Känslostormen var enorm efter matchen. Han beskriv sin resa som overklig i sin sista matchintervju.

– Jag har bara gillat att spela tennis, tillbringa tid med vänner och så tar det slut här. Det har varit en perfekt resa, jag skulle göra om allt igen, säger han hulkande och med tårar i ögonen.

"Kunde inte vara gladare"

Den 41-årige Federer var tvungen att ta flera pauser under intervjun för att samla sig och torka tårar.

– Alla är här. Mina flickor och pojkar och min fru som har stött mig i ur och skur. Hon hade kunnat sätta stopp på det hela för länge sedan, men hon gjorde det inte. Det var hon som pushade mig att fortsätta.

Roger Federer och Rafael Nadal omfamnar varandra.
Bildtext Federer och Nadal omfamnade varandra efter matchen.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Den sista matchen slutade i förlust. Federer och Nadal, som representerade Lag Europa, förlorade dubbeln mot amerikanerna Jack Sock och Frances Tiafoe med 6–4, 6–7, 9–11. Trots förlusten så beskrev han avskedet som perfekt.

– Att få spela med Rafa inför alla legendarer var allt jag kunde ha önskat mig. Matchen var jättebra, jag kunde inte vara gladare, säger han.

Roger Federer vann 20 grand slam-titlar och 1 251 matcher under sin karriär. Han innehar rekordet för den längsta sviten som världsetta, 237 veckor.

Klimataktivist stormade planen

En dramatisk incident hade avbrutit lagtävlingen Laver Cup tidigare under lördagen. En klimataktivist stormade planen och tände eld på sin arm.

Klimataktivist tuttar eld på sin arm under tennisturnering.
Bildtext Klimataktivisten skadade sig inte allvarligt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Matchen mellan Stefanos Tsitsipas och Diego Schwartzman avbröts och strax därpå bar säkerhetspersonal ut aktivisten som verkade vara i god vigör.

– Han dök upp ur tomma intet. Jag förstod inte vad det var fråga om. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Tsitsipas efter matchen.

Också golvet fattade eld men lågorna slocknade snabbt.

– Jag ville fortsätta spela men också säkerställa att planen var i skick. Jag såg att golvet hade spår av elden och ville att det skulle putsas, säger Tsitsipas.