Barnen oroliga för familjens ekonomi när priserna stiger
De stigande elpriserna och lånekostnaderna i kombination med högre livsmedelspriser har fått många barnfamiljer att söka hjälp i vardagen.
Det rapporterar organisationer som arbetar med barn - bland andra Rädda barnen och SOS-Lapsikylä. Familjerna ber om råd i knepiga situationer och skickar in ansökningar om ekonomiskt stöd.
Stödansökningarna ökar
Enligt Rädda barnen har stödansökningarna ökat kraftigt.
– 700 barn står för närvarande i kö för så kallat tidigt stöd. Det är några hundra fler än för ett år sedan, säger organisationens utvecklingschef Hanna Tulensalo till STT.
Hon säger att det är de stigande levnadskostnaderna som ligger bakom ökningen.
– Man ansöker om kuponger som berättigar till mathjälp och stöd för barnens hobbyer, bland annat. Många familjer vill också ha en stödperson.
Den krassa ekonomiska situationen tär på familjen som helhet, konstaterar Tulensalo.
Barnens hobbyer det sista man vill avstå ifrån
Utvecklingschefen på SOS-Lapsikylä, Kati Palsanen, säger att läget är det samma i hennes organisation – ansökningarna om ekonomiskt stöd blir fler men främst vill familjerna att deras barn kan fortsätta med sina hobbyer.
I fjol utdelade SOS-Lapsikylä hobbystöd till 900 barn och unga – i år är de över 1 000.
– Vi har ännu inte hört något konkret om att familjer inte skulle ha råd att betala sina matkassar eller räkningar.
Familjens oro sprider sig till barnen
Barn och unga har också själv uttryckt oro för familjens ekonomiska situation.
– Det märks i barnens egen chat. De frågar hur det ska gå för familjen när priserna stiger. Föräldrarnas bekymmer har flyttat över till barnen, säger Palsanen.
På Takuusäätiö (Garantistiftelsen) som ger råd i exempelvis skuldfrågor säger man att att fler oroliga människor tar kontakt.
– De flesta har goda inkomster men samtidigt så stora lån att en räntehöjning påverkar familjens ekonomi. Den kommande vinterns uppvärmningskostnader oroar också, säger kommunikationschef Minna Mattila.
Bastun eldas mer sällan
Flera familjer har börjat spara på el och försökt konkurrensutsätta elbolagen, säger Mattila.
– Nu är man noggrannare med hur man använder tvättmaskinen och bilen, man äter enklare och billigare mat och eldar bastun mer sparsamt.
Svårast är läget i hushåll med en försörjare, säger Mattila. Om två personer drar in lön går det bättre.
Källa: STT