Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blandade karameller för Finlands alpina stjärnor – Samu Torsti på gång igen, mellanår för Rosa Pohjolainen: "Motivationen går upp och ner"

Från 2022
Utmattad Samu Torsti.
Bildtext Samu Torsti har gett järnet i gymmet under träningssäsongen.
Bild: Mikko Koski / Yle

Skador förstörde Samu Torstis förra säsong men nu ser det ljust ut. För Rosa Pohjolainen är läget det motsatta – hennes opererade knä håller henne borta från tävlingspisterna hela vintern.

Den alpina världscupen inleds om fyra veckor i Sölden. Med Samu Torstis paradgren storslalom. Den 31-årige Vasabon ler med hela kroppen då den kommande tävlingssäsongen kommer till tals.

– Jag är oerhört taggad. Jag är glad att jag har nått den här punkten. Jag har gjort jobbet så att jag kan vara frisk och åka skidor, säger han till Yle Sporten.

Torsti lyfter fram ordet frisk flera gånger under intervjun. Fullt förståeligt med tanke på att förra vintern gick åt pipan på grund stora rygg- och höftbesvär. I våras övervägde han om det ens var värt att fortsätta karriären.

– Hela förra säsongen var svår. Motivationen är det första som lider då man går skadad. Det var tuffa tider på våren, säger han.

Stabiliteten i fokus

Skadebekymren ledde till att Torsti tappade terräng på världsrankningen då de fina resultaten uteblev. Hans startnummer var över 40 i slutet av säsongen.

Han har en klar plan på hur han han ska gå till väga för att förbättra sina aktier igen.

– Största saken är stabiliteten i åkningen. Min skada berodde på att den inte fanns där. Det gäller att varje stabil i varje sväng i varje åk.

Den detaljen har varit i fokus under träningssäsongen. Om de sista förberedelserna inför säsongen lyckas, så är han övertygad om att han anländer till Sölden med gott självförtroende.

– Då är det lättare att tävla och göra resultat. Jag har visat vad jag kan. Jag har varit i topp tio i världscupen. Allt är möjligt.

Samu Torsti tränar i gymmet.
Bildtext Samu Torsti var tia i storslalom i världscupen i Adelboden 2017.
Bild: Mikko Koski / Yle

Tillbaka i Finlands landslag

De senaste två säsongerna tränade Torsti med det svenska landslaget och framför allt med storslalomspecialisten Mattias Rönngren. Då Rönngren skadade sig valde han att återvända till det finländska landslaget.

– Det har varit annorlunda. Det är nya killar i laget som jag inte har träffat förr. Det var lite pinsamt i början då jag fundera på hur det skulle bli, men allt har gått jättefint.

Som den mest rutinerade och mest framgångsrika åkaren i laget så känner han ett visst ansvar för de yngre lagkamraterna.

– Det gäller för dem att ta ett steg i taget innan man kan börja tala om världscupen. Jag tror att det krävs att en av dem gör fina resultat så följer de andra efter. Det blir en snöbollseffekt. Jag hoppas att jag kan visa vägen.

Skada har tärt på talangens motivation

En åkare som inte kommer att lyfta Finlands alpina skidåkning i vinter är Rosa Pohjolainen. Den 19-åriga talangen åkte på en korsbandsskada i Levi i april. Knät opererades i maj och redan då visste man att tävlingsuppehållet skulle bli långvarigt.

Hon bekräftar för Yle Sporten att det fortfarande gäller.

– Det blir ett mellanår. Jag tävlar nästa gång först i början av säsongen 2023/24.

Rosa Pohjolainen smilar upp sig.
Bildtext Rosa Pohjolainen försöker hålla humöret uppe trots motgångarna.
Bild: Lehtikuva

Insikten om att rehabiliteringen kommer att pågå länge, liksom pausen från tävlingar, har varit tung att tackla.

– Det har varit svårt att hålla upp motivationen. Den går upp och ner. Det gäller att hålla målet i tankarna då man går till gymmet om morgnarna, säger hon.

Hon ingjuter mod från det faktum att hon varit med om samma sak en gång tidigare. Hon drabbades av en likadan knäskada i januari 2021 men lyckades komma tillbaka i god form.

– Det tråkiga är att vara tvungen att börja från noll igen. Men det är en lättnad att veta att det är möjligt göra en lyckad comeback.

VM i franska alperna i februari

Den finländska alpina skidåkningen är för närvarande långt ifrån sina glansdagar. OS i Peking gick åt pipan och under världscupsäsongen plockade de blåvita åkarna bara 30 poäng. Pohjolainen var bäst med sina 25, medan Riikka Honkanen tog tre och Samu Torsti två poäng.

Pohjolainens och landslagets högvattenmärke var 14:e platsen i slalomtävlingen i Schladming.

– Efter Levi gick det tungt och jag började fundera om det blir till något. Framgången i Schladming gjorde gott åt självförtroendet. Jag visade vad jag kan då jag har en lyckad dag, säger hon.

Årets höjdpunkt är VM i Courchevel och Meribel. Tävlingarna inleds den 6 februari. Pohjolainen kommer inte att delta, men Samu Torsti siktar på att vara med i kampen om fina placeringar.

– Det är en väldigt fin skidort. Solen skiner alltid. Det är bra både för åskådare och oss som tävlar. Jag ser fram emot VM och målet är förstås att göra jättebra tävlingar.

Yle sänder VM i alpint och delar av världscupen i vintern.

Diskussion om artikeln