Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gränsbevakningen: Upp till 20 000 personer kan komma över östgränsen under helgen

Uppdaterad 24.09.2022 16:35.
Rysk buss vid Helsingfors-Vanda
Bildtext Rysk buss lastar av passagerare vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Lehtikuva

Bland resenärerna finns ryska män som vill undvika att bli inkallade.

Gränsbevakningsväsendet uppskattar att det kan komma mellan 15 000 och 20 000 personer över östgränsen till Finland under det här veckoslutet.

Trots att siffran stiger är vi inte tillbaka till nivån före pandemin, säger gränsbevakningens chef för internationellt samarbete, överste Matti Pitkäniitty.

I fredags kom 7 667 personer över gränsen från Ryssland. I dag på lördagen räknar gränsbevakningen med 10 000 gränsövergångar.

Söndagen brukar vara en lugnare dag, men trafiken vid gränsstationerna har fortsatt att vara livlig, säger Pitkäniitty.

– Det är svårt att förutspå hur det ser ut i morgon.

Putins besked om mobilisering fick folk att agera

Efter det att Rysslands president Vladimir Putin i onsdags meddelade om en partiell mobilisering har intresset för att lämna Ryssland ökat. Också vid Georgiens gränser rapporteras om långa köer.

Under lördagen var trafiken livligast vid Nuijamaas och Imatras gränsstationer, medan köerna har varit kortare vid Vaalimaa.

I allmänhet är Vaalimaa den livligaste gränsstationen. Därifrån tar sig resenärerna oftast till Södra Finland och Helsingfors-Vanda flygplats.

Vet inte hur långa köerna är i kontrollerna på ryska sidan

Överste Pitkäniitty poängterar att man inte kan bedöma hur många personer som vill ta sig över gränsen enbart genom att titta på trafiken här.

– Vi måste komma ihåg att Ryssland har sina egna gränskontroller, och vi vet inte hur långa köer som bildats där.

Enligt Pitkäniitty råder det inga tvivel om att det bland de personer som kommer över gränsen är sådana som vill undvika mobilisering.

– Ryssland tycks ännu inte hindra de här männen från att lämna landet. Alla har släppts igenom vid de ryska kontrollerna.