Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är fullträffen som gav KuPS andra raka titeln – guldet avgjordes då HJK åkte på sent baklängesmål

Uppdaterad 24.09.2022 19:24.
HJK tappade ledningen mot PK-35 Vantaa - Spela upp på Arenan

HJK behövde en seger mot PK-35 Vantaa för att hålla guldchansen vid liv. Men laget gick bet på den uppgiften. En sen kvittering av Vandalaget gjorde att guldfesten kunde börja i Kuopio.

KuPS har varit den stora dominanten i Nationella ligan den här säsongen i dag hade laget chansen att säkra guldet.

KuPS spelade en tidig match där man slog PK-35 med klara 5–1 och efteråt stannade spelarna kvar på stadion för att följa med konkurrenten HJK:s drabbning.

HJK mötte PK-35 Vantaa på hemmaplan och behövde tre poäng för att hålla sina teoretiska chanser vid liv – annars skulle guldet hamna i Kuopio.

– Det ska bli intressant men vi har ändå allt i egna händer. Resultatet spelar inte så stor roll, vi fokuserar på vårt eget jobb, intygade Emmi Siren för Yle.

Ella Koivu förstörde HJK:s kväll

KuPS fick också öppna segerchampagnen. PK-35 Vantaa fixade ett kryss mot HJK och därmed blev Kuopiolaget mästare för andra året i rad.

– Det var skönt att det avgjordes. Nu behöver vi inte tänka på hur det kan gå i teorin, guldet är vårt, säger KuPS-tränaren Ollipekka Ojala.

HJK såg ändå ut att hålla liv i sina guldchanser några veckor till. Essi Sainio dunkade in 1–0 på volley då en kvart återstod att spela.

Men HJK klarade inte av att hålla ledningen. Ella Koivu kvitterade för PK-35 Vantaa i den 90:e minuten och förstörde Helsingforsdamernas gulddrömmar.

– Vi förvaltade inte våra chanser och målet på slutet grämer. Vi skulle ha behövt vara skarpare för att vinna, säger HJK:s tränare Jonne Kunnas.

I Kuopio var guldfesten i full gång direkt efter slutsignalen.

– Det här känns fantastiskt. Det var bra för oss att PK-35 gjorde det sena målet, säger KuPS-spelaren Emma Peuhkurinen samtidigt som lagkamraterna firade guldet runt henne.

Peuhkurinen intygar ändå att det inte blir något vilt firande i kväll.

– Vi har en viktig match på onsdag i kvalet till Champions League. Vi ska fokusera på den. Det blir kanske en liten fest men inte så mycket mer, säger hon.

HJK har säkrat silvret men bronskampen är fortfarande öppen. Åland United slog i dag HPS med 3–0 och har nu två poäng ner till PK-35 Vantaa.

Resultat:

ONS–FC Honka 2–1

KuPS–PK-35 5–1

Ilves–NJS 1–2

HJK–PK-35 Vantaa 1–1

Åland United–HPS 3–0

Diskussion om artikeln