Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige riskerar degradering i Nations League efter bedrövlig insats: "Nästintill pinsamt i vissa stunder"

Sveriges spelare deppar.
Bildtext Sura miner i det svenska lägret efter att man blivit utskåpat i Belgrad.
Bild: IMAGO/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Det svenska herrlandslaget i fotboll hade en mardrömskväll mot Serbien. Det mesta gick snett och 1–4-förlusten innebär att Sverige ligger sist i sin Nations League-grupp inför sista omgången.

Nederlaget i Belgrad är egentligen en logisk fortsättning på en negativ trend. Sverige missade VM-slutspelet och har nu förlorat fem av sina sex senaste landskamper.

Sverige har kniven mot strupen under sista gruppspelsomgången på tisdag. Tre poäng är ett måste i hemmamatchen mot Slovenien – annars åker man ner till C-divisionen i Nations League.

– Det är match på tisdag, vi måste tänka positivt. Vi tappade struktur och våra roller i dag, det borde vi aldrig göra, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

"Män mot pojkar där ute"

Sverige föll tungt mot Serbien trots en perfekt start på matchen. Viktor Claesson gjorde 1–0 en kvart in i matchen, men efter det var det slut på det roliga för blågult.

Den serbiska repliken var nämligen omedelbar. Fulhams anfallsstjärna Aleksandar Mitrovic kvitterade tre minuter senare och förde Serbien upp i ledning strax före halvtid.

Tre minuter in i andra halvlek fullbordade Mitrovic sitt hattrick. Sasa Lukic fastställde slutresultatet 4–1 i den 70:e minuten.

Aleksandar Mitrovic jublar.
Bildtext Stor show av Aleksandar Mitrovic.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– I dag är vi för dåliga, det är män mot pojkar där ute, säger Sveriges lagkapten Victor Nilsson Lindelöf till SVT Sport.

Han spelade 90 minuter och fick uppleva den serbiska målshowen från första parkett.

– Det var nästintill pinsamt i vissa stunder. Vi förlorade alla dueller. Vi förlorade första duellen, vi förlorade andra duellen, de kom förbi oss alldeles för enkelt. Då blir det svårt.

Spelarna stöder den risade tränaren

Kritiken mot förbundskaptenen Janne Andersson har blivit skarpare i takt med att landslagets formsvacka blivit allt djupare. Det har höjts röster om att Sverige borde byta huvudtränare för att vända på trenden.

Under presskonferensen efter matchen fick Andersson en fråga om hur han ser på sin framtid.

– Vägen framåt är att knyta nävarna och det är min uppgift nu att titta fram. Jag kan inte kommentera det alla tycker, säger han.

Spelarna uttryckte sitt stöd för Andersson efter matchen. Emil Forsberg var väldigt tydlig på den punkten i en intervju för SVT Sport.

– Det är ingen tvekan om att vi har förtroende. Vi måste göra det som lag, vi måste hålla ihop, vi måste göra det som vi säger att vi ska göra. Och gör vi det så är vi ett bra landslag.

Insatserna under slutomgången på tisdag kommer att vara stora. Norge och Serbien har båda tio poäng och gör upp om gruppsegern i Oslo.

Slovenien vann överraskande över Norge med 2–1 och har två poäng till godo på Sverige inför matchen på Friends Arena på tisdagskvällen.

Diskussion om artikeln