Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iranier i Finland demonstrerar för att stödja protesterna i Iran – Azzar Sarikhani: "När jag blev brutalt behandlad av sedlighetspolisen hände ingenting"

Uppdaterad 25.09.2022 15:54.
Person som står i en park där träden har höstfärger.
Bildtext Azzar Sarikhani väljer att prata öppet och demonstrera, trots att det kan innebära en risk. Sarikhani är finländsk medborgare, men har familj kvar i Iran.
Bild: Malin Wikstrom / Yle

Azzar Sarikhani har varit med och ordnat två demonstrationer i Helsingfors. "Kvinnor har behandlats brutalt i generationer i Iran, men nu rann bägaren över", säger Sarikhani.

Protesterna drog igång efter att en 22-årig kvinna, Mahsa Amini, dog efter att ha gripits av iransk sedlighetspolis i Teheran den 16 september. Hon greps för att hon anklagades för att inte täcka hela sitt hår med en hijab, och inte följa landets strikta regler för hur en kvinna ska klä sig.

Mielenosoittajia kadulla.
Bildtext Kvinnor har en central roll i protesterna och har gått ut på gatorna och viftat med sina huvudslöjor. En del har bränt dem och en del har klippt sitt hår. Protesterna har mött hårt motstånd av myndigheterna och internet har delvis stängs ned.
Bild: Ozan Kose 7 AFP

Azzar Sarikhani har bott i Finland i sex och ett halvt år, och är numera finsk medborgare. Hon är en av dem som ordnat två demonstrationer i centrala Helsingfors, för att stödja dem som protesterar i Iran. Att protesterna överhuvudtaget skulle bryta ut där nu, var inget som Sarikhani kunde förutspå.

Personer som demonstrerar i centrum av Helsingfors.
Bildtext Azzar Sarikhani har ingen tidigare erfarenhet av att ordna demonstrationer, men har nu varit med och ordnat två i Helsingfors, en på onsdagen och en på söndagen under en och samma vecka.
Bild: Privat

– De har behandlat kvinnor brutalt i generationer, och det här var sista droppen. Det är en hälsning till alla diktatorer – ni vet inte och vi visste inte när den sista droppen kommer som får bägaren att rinna över.

Så här såg det ut vid dagens demonstration i Helsingfors. - Spela upp på Arenan

"Feministisk revolution"

De här protesterna skiljer sig märkbart från tidigare stora protester, säger Azzar Sarikhani.

– En del kallar det här en feministisk revolution, men vi ännu vet inte om det kommer att bli en revolution. Nu kräver man rättigheter för kvinnor, och ropar slagorden “kvinnor, liv, frihet”. Det är ganska otroligt i Mellanöstern.

Azzar Sarikhani har också blivit illa behandlad av sedlighetspolisen, men aldrig arresterad.

– Jag är stolt över att kvinnor protesterar, när jag blev brutalt behandlad hände ingenting.

Ny generation som vägrar kompromissa

Azzar Sarikhani har själv protesterat, och säger att de då försökte kompromissa på många olika sätt, men det gör inte den unga generationen.

– Den är oförskämd i sina slagord. Den säger att tidigare generationer försökte kompromissa, men att det inte fungerade. De som protesterar är beredda på revolution, så ser det ut i mina ögon.

Om de inte lyckas göra revolution den här gången går det illa, tror Sarikhani.

– Om de misslyckas kommer folk att arresteras. De som har protesterat finns på videon, de kommer att arresteras och avrättas.

Skylt med texten: No to the Islamic republic of Iran
Bildtext Onsdagens demonstration samlade cirka 150 personer i centrala Helsingfors.
Bild: Privat

För protesterna används hashtaggen #MahsaAmini i sociala medier.

– Om de som protesterar inte vinner nu måste vi gå tillbaka till den tidigare #dontexecute. Det är allt vi har. Myndigheterna har massor av vapen, de som protesterar har ingenting. Vi kan bara be dem om att de inte avrättar människor.

"Världen måste förstå att vi är gisslan"

Protesterna har spridit sig till de flesta av landets 31 provinser. Enligt uppgifter från statliga medier på söndagen har åtminstone 41 personer dött.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International står demonstranterna inför en dödlig spiral av motstånd från säkerhetsstyrkorna, och Amnesty efterlyser en oberoende FN-utredning.

Azzar Sarikhani tycker att de som protesterar får sina röster hörda.

– Jag tycker att vi får det, men jag vet att alla inte håller med mig och tycker att världen borde vara lika enad som mot Ukraina. Vi iranier känner oss som gisslan och som om vi hållits som gisslan i över 40 år. Vi vill inte leva så här, och det vill vi att världen ska förstå.

Samtidigt skulle Sarikhani ha önskat mer av exempelvis president Sauli Niinistö.

– Jag vet att president [Sauli] Niinistö mötte president Ebrahim Raisi under FN-mötet i New York, och på presidentens webbplats står det att president Niinistö pratade om Mahsa Amini. Jag tycker inte att det räcker, som finländsk medborgare hade jag förväntat mig mer.