Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bankautomater vid östgränsen töms på pengar när de ryska inresorna ökar

Uppdaterad 25.09.2022 16:14.
Nosto käteisautomaatti Vaalimaalla
Bildtext UnionPay-kortet utfärdas av ryska banker och går att använda i Nosto-automaterna.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

Samtidigt som inresorna från Ryssland till Finland ökar finns också andra tecken på det förändrade läget vid östgränsen. Bankautomaterna i närheten av gränsstationerna töms nämligen på pengar och hotellen fylls av ryska gäster.

På företaget Nokas Finland, som sköter om Nosto-automaterna, är man mycket medveten om att automaterna är i flitig användning, skriver Taloussanomat.

Finlandschefen Risto Lepo säger att trenden har pågått sedan juli då coronarestriktionerna vid gränsen upphörde. När president Vladimir Putin i onsdags gav order om mobilisering har ryska medborgare ökat sina uttag ytterligare, säger han.

Mies nostaa rahaa käteisautomaatista Vaalimaalla
Bildtext En man som lyfte pengar vid en automat i Vaalimaa.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

Fenomenet gäller främst automaterna i sydost men också i Helsingfors och Lappland har Lepo märkt att pengarna lyfts snabbare än automaterna fylls på.

– Vi har inte resurser att fylla på automaterna tillräckligt snabbt, säger han.

Svårt få slut på hamstrandet

Problemet gäller uttryckligen Nosto-automaterna eftersom de fortfarande godkänner kreditkortet China UnionPay, som ryska banker kan utfärda. I Otto-automaterna duger inte det här kortet.

Ryska Visa- och Mastercardkort går inte längre att använda i bankautomater i Finland.

Enligt Risto Lepo har man på Nokas försökt hitta metoder att få slut på hamstrandet, men det går inte att förbjuda användandet av China UnionPay-korten.

Hotellen vid östgränsen fullbokade

I hotellen i städerna och kommunerna nära östgränsen märks den ryska tillströmningen. Hotellchefer i Villmanstrand och Imatra säger att hotellen på några dagar har blivit fullbokade och gästerna är oftast ryssar.

Trots att de ryska gästerna nu har ökat i antal är man ändå långt från siffrorna före pandemin, betonar hotellcheferna.

kö vid vaalimaa
Bildtext Det har varit livligt vid Vaalimaa gränsstation i dag.
Bild: Lehtikuva

I går kom 8 500 ryssar över gränsen – livligast var det vid gränsstationen vid Vaalimaa. Också i dag har trafiken varit livligare än vanligt, säger chefen för Vaalimaa-stationen Jussi Pekkala till Iltalehti.

Bland de inresande märks, enligt honom, särskilt den stora andelen män i åldern 20 till 40 år – det vill säga män som löper den största risken att bli inkallade.

Rysk buss vid Helsingfors-Vanda

Gränsbevakningen: Upp till 20 000 personer kan komma över östgränsen under helgen

Bland resenärerna finns ryska män som vill undvika att bli inkallade.

Källor: Iltalehti, Ilta-Sanomat