Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krönika: Mitt i renoveringen är Finland i Podgorica för att svara på den viktigaste frågan – kan det här laget vinna en tajt, tuff bortamatch?

Markku Kanerva vid sidlinjen under landskamp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Grunden för landslagsfotboll är resultat. Nu är det en bristvara, Finland letar efter sin riktning. Tre poäng i Podgorica är ingen självklarhet, men på flera sätt en nödvändighet.

Strålkastarna tände upp Olympiastadion, och Nations League-kvällen i fredags var verkligen en provkarta för hur pendeln svängt runt Finlands landslag. Den stora massan behöver fusklapp för att svara rätt på alla frågor om Nations League-mekaniken, Rumänien kom med en halv trupp från den egna, okända ligan och nästa EM-kval syns knappt i horisonten.

Realistiskt läge landslagsåret 2022:

  • Ett vinter-VM tar allt fokus för Europaeliten.

  • Ett spelmässigt berg att bestiga upptar Finlands nutid.

  • Ett Nations League mot Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Rumänien är ingen intressehöjdare.

Drygt 20 000 åskådare kom ändå. Det blev ett blåvitt flagghav, en ljudkuliss och en stämning att värma frusna fotbollsfingrar med.

Fotbollslandslagets varumärke står starkare än på mycket länge. Folk bryr sig, och de allra flesta kommer till läktarna för att titta på Finland. Det är ett skifte i fokus – från storögd beundran då utländska stjärnor dyker upp till gediget, grundmurat intresse för vårt landslag.

Hur länge håller det i sig?

Renoveringen pågår

Finland är inte där Markku Kanerva vill vara i prestationen. Det är lite trubbigt framåt, för ömtåligt bakåt och laget befinner sig i en fas där det mest av allt finns en hop obesvarade frågor.

Nu har Finland tagit sig till sista anhalten för året, lilla Montenegro och cityarenan i Podgorica väntar med pyroteknik och publiktryck. Där borde Finland klara av att svara på det som vi undrar mest av allt:

Kan det här laget vinna en tajt, tuff bortamatch?

På ett år har väldigt mycket förändrats i finska fotbollslandslaget. Kanerva har fått lov att stryka flera hundra landskamper av erfarenhet från truppen – och det yngre och nyare söker fortfarande sina former och formationer.

Det var osynk till höger som fick Finland att kapitulera i fredags, det var kaos överallt då Bosnien sköljde fram i somras och det är problemen i defensiva jobbet som har gjort oss fundersamma under hela Nations League.

Nations League-gruppen
LagMatcherPoäng
Bosnien-Hercegovina511
Montenegro57
Finland55
Rumänien54

Renoveringen pågår och senast då EM-kvalet startar nästa år måste pusslet vara lagt. Seger i Montenegro och andraplats i Nations League-gruppen skulle ge en skön skjuts i rätt riktning.

Verkligheten har trots allt kommit ikapp efter de där två–tre säsongerna utan egentliga hack i kurvan. Segrar har varit en bristvara under de två senaste kalenderåren.

Nycklarna fortfarande hos Finland

När Markku Kanerva byggde sitt historiska kvallag förknippades Finland med stadiga tag. Det var en solid defensiv, en effektiv och tillräckligt kreativ offensiv.

Nu finns andra, delvis omvända ambitioner. Nere i Podgorica stryker Kanerva under hur viktigt försvarsspelet är och hur avgörande förmågan att hantera ett bollregn av inlägg blir, men alla som hört landslagsledningen prata om spelstilen 2022 vet att Finland vill ha mer boll, högre startpositioner och skarpare anfallsfotboll.

Ur det perspektivet var Rumänien-matchen underkänd, Finland misslyckades med att vara spelförande och framfusiga. När matchen öppnade sig sista tjugo kunde det ändå ha blivit full pott, 1–1 var ingen totalkatastrof och nycklarna finns fortfarande i Kanervas innerficka inför sista omgången i Nations League.

Det kan bli en andraplats och sannolikhetsmatematik för att räkna ut EM-playoffchanser. Det kan bli degradering till tredjedivisionen i Nations League och matcher mot Luxemburg, Kosovo och Färöarna.

– Stor match, stor utmaning och stora insatser, som Kanerva konstaterade till Yle i Montenegro.

Sista tävlingslandskampen för året sätter slutbetyget, och det är upp till bevis för Finland. För ett par kvällar sen dansade Olympiastadion och visade att fotbollslandslagets varumärke mår gott – men tre poäng i Podgorica skulle ändå göra susen.