Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö i intervju med CNN: Putin har satsat allt på kriget

Sauli Niinistö och Vladimir Putin promenerar och diskuterar.
Bildtext President Sauli Niinistö har känt Rysslands president Vladimir Putin i över tio år. Han har märkt att Putins beteende har förändrats under de senaste åren.
Bild: Jarno Kuusinen / EPA

Sedan Ryssland började sitt krig i Ukraina har president Sauli Niinistö varit flera mediers favorit som Putinviskaren, mannen som känner den ryska ledaren bra. På söndagen intervjuas han av amerikanska CNN.

I en intervju med CNN-redaktören Fareed Zakaria talar Niinistö om situationen i Ryssland efter Putins meddelande om en partiell militär mobilisering.

– Som jag ser det har Putin, om man talar i pokertermer, gått "all in" och satsat allt, säger Niinistö.

Niinistö beskriver den ryska presidenten som envis (eng. fighter, red. övers.).

– Jag kan inte se honom acceptera någon sorts nederlag. Situationen är nu avgörande, säger Niinistö.

De senaste åren har Niinistö märkt att Putins tankesätt förändrats. Den ryska ledaren har varit frustrerad över situationen i Ukraina efter annekteringen av Krim 2014.

– Frustrationen har vuxit och nu har Putin beslutat sig för att lösa det här.

Vintern kommer – klarar Finland sig?

Under intervjun blir Niinistö tillfrågad om hur vinter kommer att se ut, med tanke på energikrisen i Europa.

– Ukrainarna har visat att det finns uthållighet bland européer som möter svårigheter. Det vi upplever är ändå ingenting jämfört med vad ukrainarna upplever. Jag tror att vi kommer att klara det som väntar oss, säger Niinistö.

Det har också enligt Niinistö varit lugnare i Finland än på flera år.

– Putin har tillräckligt huvudbry med sitt krig i Ukraina. Det verkar inte som om han kommer att fokusera på något annat än Ukraina i krigsväg inom den närmaste framtiden.

Men Sauli Niinistö tror inte heller att någon fredslösning finns i sikte just nu. Han skulle vara redo att diskutera med Putin, men bara om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är med på noterna.