Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges Runebergälskande talman Andreas Norlén ser ut att fortsätta – SD får inte den prestigefulla posten

Talman i Sveriges riksdag, Anders Norlén, står med händerna i kors.
Bildtext Moderaten Andreas Norlén har blivit närmast folkkär i Sverige under sin tid som talman.
Bild: Stina Stjernkvist / EPA

Moderaten Andreas Norlén nomineras av de fyra partierna som nu ska försöka bilda regering. Sverigedemokraterna visade intresse för posten, men fick den inte.

Talmannen är den högsta valbara posten i Sverige, endast kungen har högre rang. Som talman leder och planerar man riksdagens arbete och har en central roll i regeringsbildningen.

Under de senaste fyra åren har moderaten Andreas Norlén innehaft posten och ser ut att få fortsätta som talman. De fyra partierna till höger som nu ska försöka bilda en regering nominerar tillsammans Norlén till talman inför måndagens talmansval.

"Norlén har under sin tid som talman visat att han besitter de erforderliga personliga egenskaper och kvalifikationer som uppdraget kräver. Norlén har samtidigt blivit brett respekterad och åtnjuter ett stort förtroende både i och utanför riksdagen", skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

En leende närbild av Ulf Kristersson utomhus. Mikrofoner sträcks fram mot honom.
Bildtext Moderaten Ulf Kristersson ska försöka bilda regering tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Bild: Tim Aro / EPA / AOP

Norlén blev närmast folkkär då han 2018 höll i den rekordlånga processen för att bilda en regering i Sverige. Under regeringsbildningen blev han också känd för en finsk publik då han citerade nationalskalden J.L. Runebergs Sveaborg "det frågtes blott, det gavs ej svar" inför den samlade presskåren. Norlén lär kunna långa stycken av Runeberg utantill.

Att partierna nu har enats om att nominera Andreas Norlén är ett första gemensamt steg för partikvartetten Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna som ska bilda regering under moderaten Ulf Kristersson.

Nomineringen av Norlén har föregåtts av en lång debatt om partierna kommer att nominera en ny talman i en Sverigedemokrat eller om SD själva skulle nominera en motkandidat.

Sverigedemokrater bland talmännen skapar debatt

Sverigedemokraterna är största parti i högerblocket och har visat intresse för talmansposten. Det skulle vara en symboliskt viktig post för partiet som fram till årets val har varit ett pariaparti i riksdagen.

För att undvika att en Sverigedemokrat blir vald till talman har Moderaternas ärkerivaler Socialdemokraterna meddelat att de kan tänka sig att rösta för en moderat talman, alltså Andreas Norlén.

Under de senaste två mandatperioderna har det varit stor dramatik kring valet av talman, skriver Svenska Dagbladet. Den i Sverige omdebatterade Sverigedemokraten Björn Söder kandiderade till andre vice talman 2014, då röstade nästan alla ledamöter blankt i protest och Söder kunde först bli vald efter den tredje omröstningen.

Björn Söder, Sverigedemokraterna
Bildtext Valet av Sverigedemokraten Björn Söder som andre vice talman 2014 ledde till stor debatt.
Bild: Sveriges riksdag

Också 2018 ställde Björn Söder upp och förlorade i valet till tredje vice talman. Då visade det sig att flera borgerliga ledamöter röstade för honom vilket var en av orsakerna till att den borgerliga alliansen sprack och Centerpartiet och Liberalerna till slut valde att stödja Stefan Löfven som statsminister.

I år väljer Sverigedemokraterna att inte nominera Björn Söder utan istället nominerar de fyra partierna till höger Sverigedemokraten Julia Kronlid till andre vice talman.

Partierna har också enats om fördelningen av utskottens presidieposter. Sverigedemokraterna får åtta av totalt sexton presidieposter. Moderaterna får fyra, Kristdemokraterna och Liberalerna får två vardera. Att SD får så många presidieposter ses som en del av förhandlingar inför regeringsbildningen.

Hurudan regering får Sverige?

Trots att Sverigedemokraterna är störst på högersidan är det inte deras partiledare Jimmie Åkesson som väntas bli landets nästa statsminister. Det är istället landets tredje största parti Moderaterna som under partiledare Ulf Kristersson fått i uppgift att bilda en regering. Det här för att SD inte har tillräckligt parlamentariskt stöd för att få ihop en fungerande regering.

Det troliga är att Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och möjligtvis Liberalerna bildar en regering som har stöd i riksdagen av Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna kan inte ingå i en regering som stöds av Liberalerna, då Liberalerna lovat rösta ned en regering där SD får ministerposter.

Socialdemokraten Magdalena Andersson leder en övergångsregering tills högerpartierna enats i regeringsfrågan.