Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krisande HIFK letar inte aktivt efter nyförvärv – sportchefen vill inte tala om misslyckat lagbygge: "Dumt att utvärdera efter fem matcher"

Spelare från HIFK och KooKoo.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HIFK har snabbt fått en krisstämpel efter en svag start på säsongen. Den ekonomiskt starka klubben ligger sist i ligan och många pekar på ett misslyckat lagbygge. Nu svarar sportchefen på kritiken.

Redan inför säsongen var det många som höjde på ögonbrynen kring HIFK. Klubben har en stor spelarbudget men kom till säsongen med ett profilfattigt lag.

Det talades tidigt om att HIFK hade misslyckats med lagbygget och det lyfte Yle Urheilus expert Topi Nättinen fram på nytt efter lördagens 1–5-förlust mot KooKoo.

HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen tycker det är för tidigt att tala om lagbygget.

– Jag anser att det är dumt att börja utvärdera när bara fem matcher har spelats. Jag gör det hellre mitt i säsongen eller först efter säsongens slut. Jag kan inte sammanfatta hur jag har lyckats, säger Salmelainen till Yle Urheilu.

Salmelainen medger ändå att laget har inlett säsongen svagt.

– En seger och fyra förluster är inte bra. Men i vårt jobb ingår det också att se bakom resultaten och försöka hjälpa spelarna att utvecklas.

– Det enda sättet att vända den här situationen är att börja vinna. På det sättet får laget självförtroende. Säsongerna är alltid en utvecklingsprocess, och vi måste kunna utvecklas. Den här nivån räcker inte, säger han.

Tobias Salmelainen är sportchef i HIFK.
Bildtext Tobias Salmelainen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HIFK kommer inte att värva spelare

Redan förra säsongen var det mycket kritik kring målvaktspositionen. Klubben valde ändå att inte plocka in någon ny förstamålvakt och det ledde till stora frågetecken gällande Niilo Halonen och Roope Taponen.

I början av säsongen har duon inte gett tvivlarna svar på tal.

– Ingen av målvakterna är nöjda. De är en del av laget och ingen av oss är nöjda med resultaten. Men jag tycker inte att vi har förlorat matcher på grund av målvakterna. Vi har gjort dumma misstag och målvakterna har lämnats ensamma, säger Salmelainen.

Även om säsongstarten varit tung så kommer HIFK inte aktivt att leta efter nya spelare.

– Det här är vårt lag nu och vi kör med dessa spelare. Ekonomin styr värvningarna och jag ser ingen större aktivitet.

Hur ser du på din egen position?

– Jag känner inte att det är annorlunda jämfört med före säsongen. Vi jobbar vidare på samma sätt varje dag, säger Salmelainen.

Trots laget befinner sig i fritt fall tycker Salmelainen stämningen är bra i klubben.

– Förluster lyfter aldrig stämningen men vi har ett omklädningsrum fullt med proffs som vill bli bättre. De vet att alla måste se sig själva i spegeln. Vi ville ha en bättre start på säsongen men nu är vi i den här situationen.

– Vi hanterar det här och arbetet fortsätter på måndag, avslutar Salmelainen.