Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kroatien och Holland klara för semifinal i Nations League – Frankrike undvek nedflyttning trots ny förlust

Från 2022
Kroatiska spelare firar mål.
Bildtext Marka Livajas 2-1-mål banade väg för Kroatiens första semifinalplatsi Nations League. Ivan Perisic gratulerar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Två slutspelsbiljetter och lika många nedflyttningsdomar stod på spel i den högsta divisionen av fotbollens Nations League. En gigant avancerade till semifinal medan en annan klarade nytt kontrakt.

Sista gruppspelsmatchen mellan Frankrike och Danmark vid VM 2018 ihågkommes som ett sömnpiller då man gnuggade ett 0–0-resultat som säkrade avancemang för bägge.

Nu möttes lagen i sista matchen av Nations League-gruppspelet, där mer stod på spel: Danmark var ute efter seger i grupp 1 och semifinal medan de regerande världsmästarna Frankrike ville rädda sig från nedflyttning till B-nivån i turneringen.

Efter första halvlek hade Danmark gruppsegern på gaffeln då man ledde med 2–0. Frankrike verkade däremot vara på det säkra i och med att Österrike-Kroatien stod 1–1. Jumbon Österrike hade behövt seger för att undvika nedflyttning.

Då Marko Livaja och Dejan Lovren stod för varsin fullträff för Kroatien med cirka 20 minuter kvar av matchen började gruppens slutliga placeringar ta form.

Resultaten Österrike-Kroatien 1–3 samt Danmark-Frankrike 2–0 innebär att Kroatien slutar etta med 13 poäng och är klart för semifinal, medan Danmark på 12 slutar tvåa före Frankrike på fem poäng och nedflyttade Österrike med fyra poäng.

Frankrike gick på tre förluster på sex gruppspelsmatcher och spelade oavgjort två gånger. Sin enda seger tog laget i matchen mot Österrike i sista omgången i torsdags. En seger som visade sig bli avgörande i den nedre streckstriden.

Holland höll undan och säkrade hemmasemifinal

Belgien hade en liten chans till gruppseger och Wales kunde ha säkrat nytt kontrakt på A-nivån i Nations League då man gick in för sista matcherna i grupp 4.

Borta mot Holland hade Belgien behövt en större seger för att passera grannlandet i tabellen, detta efter att fotbollsjätten Holland vunnit det första Beneluxderbyt med 4–1 i juni. Nu stod Virgil van Dijk dock för matchens enda mål och 1–0-segern bekräftade den holländska gruppsegern.

Slutspelet mellan de fyra gruppsegrarna från den högsta nivån i Nations League kommer därmed att spelas i Holland i juni nästa år.

De fyra länderna i grupp 4 (Holland, Belgien, Polen och Wales) var de enda som anmält intresse för att arrangera slutspelet, och därmed tilldelas gruppvinnaren Holland värdskapet.

De två övriga gruppsegrarna är klara på måndagkväll.

Wales var ute efter seger hemma mot Polen för att hållas kvar på högsta nivå. Karol Swiderski stod dock för matchens enda mål vid 58 minuten och hjälpte sitt lag förnya kontraktet.

Diskussion om artikeln