Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De ryska resenärerna ökade med över 60 procent på en vecka – Migri: Asylsökande hänvisar till rädsla för att skickas ut i krig

Uppdaterad 26.09.2022 17:08.
I förgrunden en vakt vid gränsen mellan Finland och Ryssland, i bakgrunden bilar.
Bildtext Bilköerna på den ryska sidan av gränsen är långa. Bilden är tagen i Vaalimaa på fredagen.
Bild: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Runt 17 000 ryska medborgare anlände till Finland i helgen via gränsövergångarna, uppger Gränsbevakningen. Trafiken väntas öka de närmaste dagarna.

I morse var köerna vid gränsövergångarna ungefär fem kilometer långa på den ryska sidan. Trafiken fördelar sig jämnt mellan Vaalimaa, Nuijamaa och Imatra, berättar fältchef Mikko Hämäläinen vid Gränsbevakningen i sydöstra Finland för Yle Uutiset.

I går kom sammanlagt 7 507 ryska medborgare till Finland via de här gränsövergångarna, enligt Gränsbevakningen i sydöstra Finland. Det här är dubbelt fler än en vecka tidigare.

Sammanlagt kom drygt 15 000 ryska medborgare till Finland via de här gränsövergångarna under helgen.

Också vid gränsövergångarna längre norrut har aktiviteten ökat. Majoriteten av trafiken från Ryssland till Finland är ändå koncentrerad till gränsövergångarna i landets sydöstra delar.

 Karta över gränsövergångarna för persontrafik mellan Finland och Ryssland.
Bildtext Det finns åtta gränsövergångar för persontrafik mellan Finland och Ryssland. Trafiken är koncentrerad till sydöstra Finland.
Bild: Lukas Lindström / Yle

Oklart hur många som flyr för att undvika kriget

Ser man på hela förra veckan kom 38 444 ryska medborgare över gränsen via gränsövergångarna i sydöstra Finland, skriver Gränsbevakningen där på Twitter. Det är en ökning med 64 procent från veckan innan.

Gränsbevakningen påpekar ändå att siffrorna fortfarande är måttliga, om man jämför med situationen före coronapandemin.

Många av de ryssar som kommer till Finland fortsätter också sin resa till andra länder, skriver chefen för internationellt samarbete vid Gränsbevakningen Matti Pitkäniitty på Twitter. 5 068 ryska medborgare lämnade Finland under söndagen.

Migri: Tiotals asylansökningar av personer som flyr undan kriget

24 personer sökte asyl och 199 tillfälligt skydd vid gränsstationerna i sydöstra Finland under veckan.

Det här är en klar ökning jämfört med veckan innan, då antalet asylsökande var tre.

Vicekommendören vid Gränsbevakningen i sydöstra Finland, överstelöjtnant Jukka Lukkari, säger att bara en liten andel av dem som söker asyl gör det genast vid gränsen.

– Många söker asyl någon annanstans, på andra håll i Europa eller senare i Finland, säger Lukkari till Yle Uutiset.

Han kan inte säga en hur stor andel av dem som sökt asyl som är ryska medborgare som inte vill skickas ut i krig.

– Det är många olika nationaliteter, och bland dem finns förstås också ryssar.

Av dem som söker tillfälligt skydd är majoriteten ukrainare.

Sammanlagt ansökte 59 ryska medborgare om asyl i Finland förra veckan, enligt Migrationsverket. Siffran började gå upp efter onsdagen, då Rysslands president Vladimir Putin beordrade en partiell mobilisering.

– De som ansökt om asyl efter onsdagen har nästan enbart hänvisat till rädslan för att skickas ut i krig i Ukraina, säger Juha Similä, områdesansvarig vid Migrationsverkets asylenhet.

Han tar inte ställning till om rädslan för att skickas till fronten är en tillräckligt skäl till att beviljas asyl, utan säger att man alltid har rätt att lämna in en ansökan.

Utreseförbud och finska visumregler ökar trafiken

De närmaste dagarna väntas trafiken öka, enligt fältchef Mikko Hämäläinen.

– Kurvan är stigande på grund av den förändrade situationen i Ryssland, säger han och tillägger att en stor del av dem som kommer över gränsen är ryska män.

Trafiken över gränsen från Ryssland började öka i onsdags, då Rysslands president Vladimir Putin beordrade en partiell mobilisering i Ryssland. En annan orsak till att trafiken ökat är att Finland meddelat att visumreglerna för ryska medborgare skärps de närmaste dagarna, så att alla tursistresor från Ryssland stoppas.

En annan sak som kan få trafiken vid gränsen att öka är ryktet om att Ryssland inför utreseförbud för män som omfattas av den aktuella mobiliseringen. Enligt den oberoende ryska webbtidningen Meduza träder utreseförbudet i kraft den 28 september.

Visumläget i ett nötskal

Fyra personer misstänks ha tagit sig till Finland olagligt på lördagen

På söndagen meddelande gränsbevakningen i Kajanaland att fyra utländska medborgare olagligt misstänks ha kommit över gränsen till Finland i Kuusamo.

De fyra greps på lördagsförmiddagen i byn Tammela, och misstänks ha tagit sig över gränsen i terrängen. I förhör sade de att de söker asyl i Finland, enligt Gränsbevakningens pressmeddelande.

Gränsbevakningen ville inte på söndagskvällen säga något om deras nationalitet, ålder eller kön, eller motivet till att de kommit till Finland.

Deras slutdestination var ändå Finland, bekräftade Mika Keränen, allmän ledare vid Kajanalands gränsbevakning, till nyhetsbyrån STT på söndagskvällen.

Till Yle säger Keränen att fallen av olagliga gränsöverskridningar kan bli fler och att man är förberedd på det.

– Om Ryssland hindrar och stoppar lagliga migranters avsikter att komma över gränsen via gränsövergångarna så är det möjligt att de olovliga gränsöverskridningarna över gränsen i terrängen ökar.

Artikeln uppdaterades klockan 16.50 med uppgifterna om antalet ryska aylsökande från Migrationsverket.