Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen föreslår stöd för höga elräkningar på max 660 euro i månaden – småhusägaren Sven Fernandez: "Ett steg åt rätt håll men långt ifrån tillräckligt"

Uppdaterad 26.09.2022 16:28.
Sven Fernandez framför sin blåa villa i Kervo.
Bildtext Hushållavdraget skulle också gälla elkostnader. Avdraget skulle gälla 60 procent av den summa som överstiger 2000 euro under perioden. Maxavdraget skulle bli 2400 euro eller i medeltal 600 euro per månad.
Bild: Sofia Wasastjerna / Yle

Regeringen Marin vill stödja dem som har höga elkostnader under vårvintern. Det handlar om ett tudelat paket där man antingen drar av elkostnader i beskattningen eller så söker man ett bidrag från Folkpensionsantalten (FPA).

För båda stödformerna är det under perioden januari till och med april som staten skulle komma emot.

Det är i första hand skatteavdraget som gäller, men för dem som inte kan dra full nytta av skatteavdraget finns möjligheten att söka stöd från FPA. Men det gäller att välja endera alternativet.

Maxavdrag i beskattningen på 600 euro/månad

Rätten att dra av elkostnader i hushållsavdraget skulle gälla elräkningar för perioden som överstiger 2 000 euro och ligger under 6 000 euro. Avdraget skulle gälla 60 procent av den summan. Maxavdraget skulle då bli 2 400 euro eller i medeltal 600 euro per månad.

Hushållsavdraget för el beräknas kosta staten 265 miljoner euro och skulle gälla ungefär 252 000 hushåll.

Maxbidrag från FPA på 660 euro/månad

FPAs elstöd skulle gälla elräkningar som överskrider 400 euro och ersätta 60 procent av den överstigande summan. I rena pengar skulle det handla om maximalt 660 euro i månaden.

Maxutbetalningen för de fyra månaderna skulle vara 2 640 euro för hela perioden.

Sven Fernandez på trappan till sin villa i Kervo.
Bildtext Pristak. Språkläraren och teaterregissören Sven Fernandez efterlyser ett pristak för kilowattimmarna. Han har nu ett elpris på 35 c/kwh, men han anser att alla priser på över 12 c/kwh är orimliga.
Bild: Sofia Wasastjerna / Yle

"Det är helt omöjligt – pengarna finns bara inte"

Språkläraren och teaterregissören Sven Fernandez efterlyser ett pristak för kilowattimmarna. Fernandez bor i ett småhus i Kervo och han har tagit reda på att deras elförbrukning är i genomsnitt 16 000 kilowattimmar per år.

Han har nu ett elpris på 35 c/kwh, men han anser att alla priser på över 12 c/kwh är orimliga.

– Regeringens förslag är ett steg åt rätt håll, men det återstår mycket att göra. Det är inte tillräckligt, kommenterar Fernandez.

"Det enda jag kan göra är att skicka räkningen till regeringen"

Fernandez räknar med att elräkningarna kommer att skjuta i höjden i vinter.

– Den högsta räkningen som jag har fått var 280 euro i februari, men den samma räkningen kommer att bli över 3500 euro nu i vinter. Det är helt omöjligt. Pengarna finns bara inte, säger Fernandez.

Sven Fernandez vet inte vad han ska göra. Elbolagen har erbjudit honom att göra upp en betalningsplan, men Fernandez är inte intresserad.

– Det enda jag kan göra är att skicka räkningen till regeringen. Annars är det bara att slänga huset ut på marknaden och förlora allt som vi har amorterat. Folk tvingas till fattigdom på det här sättet, avslutar Sven Fernandez.

Elmomsen sänks från 24 till 10 procent

Regeringen går också in för att sänka mervärdesskattesatsen på el från 24 procent till 10 procent. Sänkningen av mervärdesskattesatsen ska endast gälla försäljningen av el. Mervärdesskatten sänks från december i år till slutet av april 2023.

I augusti lanserade regeringen en energisparkampanj riktad till framför allt hushåll.

Artikeln uppdaterades 15.55 med kommentarer av Sven Fernandez.

Diskussion om artikeln