Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skyhöga insatser då Finland avslutar Nations League – seger kan ge gynnsam EM-kvalgrupp, förlust kan innebära degradering

Finlands herrlandslag i fotboll 2022.
Bildtext Det här var Finlands startelva i fredags – hur många förändringar gör Markku Kanerva till kvällens match?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finlands chanser att vinna sin Nations League-grupp har rykt. I stället väntar en ödesmatch mot Montenegro i kväll. Minimimålet för Markku Kanervas mannar är att undvika degradering till C-divisionen.

Tabellmatematiken är simpel. Ifall Finland vinner slutar man tvåa i gruppen och förbättrar sina aktier inför den stundande EM-kvallottningen.

Förlust och också oavgjort kan leda till att Finland slutar jumbo och halkar ner till C-divisionen i Nations League. Mardrömsscenariot blir verklighet om Rumänien vinner över Bosnien-Hercegovina. Bosnierna har inget att spela för eftersom man redan säkrat första platsen i gruppen.

B3-gruppen
MatcherPoäng
BIH3–2–011
MNE2–1–27
FIN1–2–25
ROU1–1–34

Avancerade tabellkalkyler på kommande?

Det mer fascinerande scenariot är förstås om Finland vinner och tar hand om andra platsen i gruppen. Det öppnar mycket realistiska chanser att Finland placeras i den andra korgen då EM-kvalgrupperna lottas i Tyskland den 9 oktober.

Placeringarna i Nations League avgör nämligen i vilken korg landslagen hamnar i. De bästa landslagen i A-divisionen är i korg 1. De övriga lagen i A-divisionen, B-divisionens gruppettor och den bästa grupptvåan hamnar i korg 2.

Och Finland kan mycket väl bli den bästa grupptvåan, eftersom resultaten mot gruppjumbon inte räknas med. Finlands poängtapp mot Rumänien skulle med andra ord inte spela någon roll.

Finlands väg till lottningskorg 2:

1. Finland besegrar Montenegro i kväll och kommer därrmed upp till 7 poäng i matcherna mot gruppettan och trean.

2a. B1-gruppen i morgon: Irland–Armenien: 1 eller X. Då kan inte både Skottland och Ukraina komma upp till 7 poäng.

2b. B1-gruppen i morgon: Irland–Armenien 2. Skottland måste i så fall besegra Ukraina.

3a. B4-gruppen i morgon: Sverige–Slovenien X eller 2. Då kan inte både Norge och Serbien komma upp till 7 poäng.

3b. B4-gruppen i morgon: Sverige–Slovenien 1. Norge måste i så fall besegra Serbien.

Komplicerat? Javisst, men samtidigt också en högtidsstund för oss tabellnördar.

Svajiga resultat 2022

Det bör poängteras att Finland kommer både sargat och med bleka resultat i bagaget till Podgorica. Innermittfältaren Rasmus Schüller skadade sig i fredags mot Rumänien och är inte tillgänglig i kväll. En annan viktig mittfältskugge, Robin Lod, gav återbud redan innan landslagssamlingen började.

Rasmus Schüller faller omkull.
Bildtext Rasmus Schüller saknas från kvällens landskamp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Att Finland ens är med i kampen om en plats i den andra lottningskorgen är nästan förbluffande med tanke på formkurvan det pågående kalenderåret.

Finland har vunnit en enda av sina sju landskamper och gjort sju mål i dem. Försvarsspelet, framför allt på högerkanten, har varit klasser sämre än då Finland tog sig till EM-slutspelet och offensiven har varit uddlös. Inte minst under andra halvlekarna. Finlands samtliga sju landslagsmål i år har gjorts under första halvan av matcherna

Å andra sidan, så kan Finland ingjuta mod av att årets enda seger kom just mot Montenegro. Finland stod för en gedigen match på Olympiastadion i juni då man vann med 2–0. Joel Pohjanpalo gjorde båda strutarna.

Vädret ställer till det?

Mörka moln kantar bokstavligen kvällens drabbning. Väderleksprognosen utlovar ösregn till Podgorica. Det talas om regnmängder på upp till 70 millimeter under dagens lopp. Jämförelsevis så regnar det ungefär lika mycket i snitt under en hel sommar i Finland.

I värsta fall kan hela matchen skjutas upp ifall planen inte är speldugligt skick. Enligt Uefas delegat på plats så ska Gradski Stadions gräsmatta tåla stora regnmängder, men i det finländska landslagslägret är man inte helt övertygade om att så är fallet.

Om matchen går att genomföra så sker avspark klockan 21.45. Chriso Vuojärvi kommenterar på svenska.

Nations league: Montenegro - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan