Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa Elektriskas elpris kan sänkas regionalt – fullmäktigeordförande Joakim Strand: ”Staden har råd att hjälpa hushållen”

Mansperson står utomhus och ser in i kameran.
Bildtext Självklart påverkas Vasa Elektriskas resultat negativt om man sänker priset för en del av bolagets kunder och därmed får också ägaren Vasa stad i slutändan mindre intäkter. Men fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) anser att staden har råd med det.
Bild: Filip Stén / Yle

Inom Vasa Elektriska finns en beredskap att sänka elpriset för det egna områdets hushåll i vinter. Enligt fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) har staden råd med lösningen och han hoppas att stadsstyrelsens koncernsektion ska välja den utvägen.

– Det här är något som har diskuterats nästan dygnet runt de senaste veckorna och också utrett i kulisserna olika alternativ för hur vi kan hjälpa i synnerhet det egna områdets hushåll nu under de kommande vintermånaderna, säger Strand.

Han har spenderat förmiddagen på ett möte med Vasa Elektriska och aktiebolagets styrelse där han fungerar som ordförande. Men det är i egenskap av rollen som ordförande i stadsfullmäktige han riktar sitt budskap till stadsstyrelsens koncernsektion.

Under koncernsektionens möte på tisdag kommer elpriserna att diskuteras. Vasa Elektriskas vd Stefan Damlin kommer att närvara och det finns enligt Joakim Strand alla möjligheter att finna en lösning.

– Inom bolaget finns helt klart en beredskap att bereda en regional prissättningslösning, men eftersom det ändå har ganska stora påverkningar på resultatet så krävs det någon av typ av signal från koncernsektion om att man önskar se en regional prissättningslösning för vintern.

Mer skatteintäkter möjliggör lösningen

Strand uppger att han har färska siffror som visar att stadens skatteintäkter kännbart kommer att överskrida det som budgeterats.

– Och det är därför jag i egenskap av stadsfullmäktiges ordförande önskar att man kommer med den här signalen, för jag anser att Vasa har råd i detta exceptionella läge att hjälpa hushållen klara vintern.

Enligt Strand skulle en lägre prissättning kunna gälla kunderna i Vasa elnät. Exakt tidpunkt för eller nivå på prissänkningen är i det här skedet oklar. Först måste koncernsektionen säga sitt och marknadsfaktorer som exempelvis tidpunkten för när Olkiluoto 3 börjar leverera el till elnätet är också av vikt.

– Naturligtvis är målsättningen att det ska vara en prissänkning som känns i relation till det vad man har befarat, men det är för tidigt att säga exakta summor, säger Strand.

Det var under första veckan i September som Vasa Elektriska meddelade offentligt att elpriset för dem med tillsvidareavtal höjs till 29,90 cent per kilowattimme från och med den 15 oktober och frågan har sedan dess debatterats häftigt. Bolaget utreder alla tänkbara lösningar, uppgav vd Stefan Damlin för Yle Österbotten i en artikel som publicerades på söndagen.

Diskussion om artikeln