Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordisk enighet mot Fis planer på att tillåta ryskt deltagande – OS-guldmedaljören Stepanova: "Ge oss samma rätt som israelerna"

Ryska skidlöparen Veronika Stepanova vid OS i Peking 2022.
Bildtext Veronika Stepanova tog de ryska olympiska idrottarnas stafettlag i mål som vinnare i Peking i februari.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På vilka villkor och med vilken tidtabell kan ryska skidåkare återvända till internationella tävlingar trots pågående krig? Det är en fråga som Fis nu utreder. I de nordiska länderna ogillar man planerna.

I vintras tog skidlöparen Veronika Stepanova i egenskap av ankare för de ryska olympiska idrottarna sitt stafettlag som vinnare i mål i Peking. Några veckor senare inledde Ryssland invasionen mot Ukraina, något som gjort att ryska idrottare portats från de flesta internationella tävlingar, bland annat skidåkning.

21-åriga Stepanova är frustrerad över avstängningen.

– Politiska oenigheter ska inte få stoppa idrottare från att tävla mot varandra. Det gläder mig att allt fler i världen börjar se bojkotten av ryska idrottare som moraliskt fel och som hyckleri. Vi borde tillåtas komma tillbaka och vi kommer tillåtas komma tillbaka. Punkt, säger hon till norska Dagbladet.

– Vi ryssar borde behandlas på samma sätt som israelerna. Varken bättre eller sämre, säger Stepanova och drar en parallell till konflikten mellan Israel och palestinierna vilken till trots Israel fått fortsätta tävla inom internationell idrott.

Fis hoppas på snabb lösning

En instans som öppnat för rysk återvändning är just det internationella skidförbundet Fis.

– Det tar minst någon vecka, troligen månader innan deras retur är realism. Men allt tyder på att ryska och belarusiska idrottare kan återvända redan under vintern, sade Fis generalsekreterare, franska Michel Vion till tyska tidningen Bild nyligen.

Enligt Vion är det möjligt att ryska och belarusiska idrottare kan delta i VM i slovenska Planica på vårvintern, dock utan flagg eller övriga nationalitetssymboler.

Fis behandlar frågan om de ryska idrottarna mot slutet av oktober.

För några veckor sedan kom också den internationella olympiska kommittén IOK ut med signaler om att tillåta ryskt och belarusiskt idrottsdeltagande.

Norden motsätter sig ryskt deltagande i nuläget

Genom ett gemensamt öppet brev till IOK tog de nordiska olympiska kommittéerna förra veckan ställning mot att tillåta ryskt och belarusiskt deltagande i internationell idrott.

Även skidlöpare och funktionärer från de nordiska länderna har under de senaste dagarna signalerat att de motsätter sig ryskt deltagande under rådande omständigheter.

– Vi har diskuterat med de övriga nordiska länderna. Främst har ärendet väckt förvirring. Ingen har gett sitt stöd åt planerna, säger Markku Haapasalmi, ordförande för det finländska skidförbundet, till Yle Urheilu.

– Det som sker i Ukraina och Ryssland har inte gått åt det håll man önskar, säger Ebba Andersson, som bland annat ingick i det svenska bronslaget i Pekingstafetten, till Aftonbladet.

Förbudet är inte till för att straffa åkarna i sig.

― Svenska åkaren Jens Burman

Landslagskollegan Jens Burman betonar i samma artikel att idrottens stora betydelse och höga tv-siffror i Ryssland måste beaktas i ärendet.

– (President Vladimir) Putin använder det som propaganda, det ser man ju. Då tar man bort en möjlighet för honom. Det är inte för att straffa åkarna i sig, säger Jens Burman.

Svenska dagligvarukedjan Coop är huvudsponsor för Fis. Nu överväger man att avsluta samarbetet.

– Vi tror ju knappt att Michael Vions uttalande kan vara sant, säger kommunikationsdirektör, norska Björn Takle Riise till Aftenposten.

”Fis har ännu inte diskuterat detta”

Vions uttalandet har väckt förundran även inom Fis.

– Vi har inte tagit upp detta ärende. Officiellt har inget diskuterats gällande det här, sa vice ordförande Martti Uusitalo till Iltalehti på lördag.

– Min åsikt är ett absolut nej. Så länge ryska soldater finns på ukrainsk mark kan ryska idrottare inte tas med i en världscup som Fis ordnar, slår Uusitalo fast.

Uusitalo får stöd av den finska skidbasen Haapasalmi.

– Idrotten är en del av detta samhälle. Så länge kriget i Ukraina pågår håller jag strängt fast vid att ryska idrottare inte skall ha något i dylika tävlingar att göra. Mycket ska till för att min synpunkt skulle förändras, säger Markku Haapasalmi till Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln