Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst femton personer har dödats i en skolskjutning i Ryssland – elva barn bland dödsoffren

Uppdaterad 26.09.2022 16:49.
Stort pådrag utanför en ryska skola där en skolskjutning ägt rum.
Bildtext Stort pådrag utanför skola nr. 88 i Izjevsk, där skolskjutningen ägde rum.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/ANDREY KOROTKOV

I den ryska staden Izjevsk har 15 personer dött och över 20 skadats i en skolskjutning. Elva av dödsoffren är barn. Skytten tog efter dådet sitt eget liv.

En man iklädd svarta kläder och en heltäckande luva tog sig in på en skola i Ryssland och dödade 15 personer, varav 11 är barn. Därtill skadade han fler 24 personer, 22 av dem är barn. Mannen hade en röd swastika målad på tröjan, och efter dådet tog mannen sitt eget liv, uppger Rysslands utredningskommitté för grova brott.

Bland de vuxna dödsoffren finns säkerhetsvakter och lärare.

Skolskjutningen ägde rum i staden Izjevsk i delrepubliken Udmurtien i centrala Ryssland. Motivet till skjutningen är oklart.

Under eftermiddagen kunde mannen identifieras. Han är 34 år gammal, han har själv gått i skolan i fråga, och enligt den lokala guvernören har mannen varit patient vid en psykiatrisk anstalt.

Enligt nyhetsbyrån TASS var mannen beväpnad med två pistoler och mycket ammunition.

Det har förekommit flera skolskjutningar i Ryssland de senaste åren. I maj 2021 dödade en tonåring sju barn och två vuxna i staden Kazan och i april 2022 dödade en man två barn och en lärare vid ett daghem i de centrala delarna av regionen Ulyanovsk.

Artikeln uppdaterad klockan 16.49: Dödssiffran har stigit, gärningsmannen är identifierad.

Källor: Reuters, AFP, AP