Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna vill omvärdera svenskans ställning: ”Stör de finskspråkigas självbild”

Från 2022
Uppdaterad 26.09.2022 15:02.
Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra.
Bildtext Partiet vill slopa kraven på kunskaper i svenska, men ändå hålla fast vid skolfinskan för svenskspråkiga barn.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Sannfinländarna vill slopa kraven på kunskaper i svenska på alla utbildningsstadier och i välfärdsområdena. Enligt partiet ska man inte klamra sig fast vid svenskans ställning i grundlagen.

– Jag vågar påstå att det här är ett av Sannfinländarnas vackraste och mest hoppingivande program, sa partiledaren Riikka Purra när hon presenterade ett ”finskhetsprogram”.

Programmet slår fast att det svenska språkets ställning orsakar problem för det finländska samhället:

”Det ideal om tvåspråkighet som rått i årtionden och det orättvisa tvånget att lära sig svenska stör de finskspråkigas språkliga identifiering och självbild, förminskar finskans roll som samhällets gemensamma språk, orsakar en språkligt betungande skola och dåliga inlärningsresultat, binder språkval, gör språkkunskaperna snävare, rör till uppfattningen om det engelska språkets allmänbildande funktion, skadar avancemang i arbetslivet, skapar motstridiga förväntningar, skuldbelägger finskspråkiga och försämrar språkklimatet”, skriver partiet.

Det här föreslår Sannfinländarna:

  • Svenska bör bli ett frivilligt ämne i skolan för finskspråkiga. Däremot bör svenskspråkiga barn läsa finska.

  • Kraven på kunskaper i svenska bör slopas i gymnasier och yrkesskolor, samt vid högskolor och universitet.

  • Finska bör vara första språk för invandrare.

  • Slopa kraven på att personalen ska förstå svenska i välfärdsområden med klar finskspråkig majoritet.

  • Kvoter för svenskspråkiga bör slopas vid högskolorna.

  • Man bör diskutera de språkliga rättigheterna i grundlagen eftersom språkliga och mänskliga perspektiv står i konflikt.

  • Den nuvarande nationalspråksstrategin bör skrotas.

Enligt programmet som presenterades av Finskhetsförbundets ordförande Ilmari Rostila är finska i praktiken det enda språk som kan ena finländarna och bära upp samhället.

– Föreställningen att vi har två nationalspråk med samma ställning motsvarar inte de finskspråkigas bild av verkligheten. Vi behöver på riktigt diskutera språkens ställning utan att klamra oss fast vid att grundlagen säger att vi har två nationalspråk, sa Rostila.

Finska ska vara obligatoriskt i skolorna

Trots att Sannfinländarna vill slopa den obligatoriska undervisningen i svenska i finskspråkiga skolor vill man hålla fast vid skolfinskan för svenskspråkiga barn.

– Finskan är det språk som förenar oss alla och det behöver vi ofrånkomligen här i landet. Det finns starkt svenskspråkiga områden och gemenskaper där kunskaperna i finska inte är tillräckliga. Det är inte en utveckling vi vill stödja, sa Purra.

Diskussion om artikeln