Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Klubbikon ska rädda TPS satsning mot ligan – Marko Rajamäki lotsar Åbolaget resten av säsongen

Marko Rajamäki på Kuppisstadion iklädd TPS-halsduk.
Bildtext Marko Rajamäki var chefstränare för TPS representationslag i Tipsligan åren 2010-2013.
Bild: Tiina Pirilä / TPS

TPS-ikonen Marko Rajamäki efterträder Jonatan Johansson som chefstränare. Kontraktet sträcker sig fram till slutet av säsongen.

Klubben meddelade på söndagskvällen att de sparkar sin chefstränare Jonatan Johansson och jagar avancemang med en ny chefstränare.

Den 53 åriga efterträdaren Rajamäki har sina rötter i TPS och finns med i klubbens Hall of Fame. Han spelade i TPS representationslag som anfallare mellan 1986 och 2002, sammanlagt blev det 344 matcher i TPS-tröja. Under sin tid som fotbollspelare i TPS var Rajamäki med om FM-silver, FM-brons och att vinna Finska cupen.

Efter sin spelarkarriär var Rajamäki chefstränare för TPS 2010–2013 då laget spelade i ligan. Som tränare ledde han laget till två ligabrons, och en titel i finska cupen.

– TPS kontaktade mig. Då jag visste hur situationen var för oss Åbobor och för alla ”TPS:are” så beslöt jag mig för att ta mig an uppdraget. Jag tror starkt på att det är möjligt för laget att nå målet om avancemang till ligan, säger Rajamäki i ett pressmeddelande.

TPS tvåa i serietabellen

Ännu återstår två omgångar i herrettans övre slutserie. TPS är tvåa i serietabellen, fyra poäng ifrån serieledaren KTP från Kotka. Det lag som vinner serien får en direktbiljett till fotbollsligan. De lag som kommer på andra, tredje och fjärde plats har fortfarande en möjlighet att knipa en ligaplats genom kval.

TPS nästa match är på fredag 30.9 klockan 18.30. Matchen spelas på hemmaplan i Kuppis där laget möter Karlebylaget KPV.

– Som tränare närmar jag mig saken på så vis att vi gör en del förändringar som jag anser rimliga. Målet är avancemang, alltså strävar vi nu efter resultat. Vi måste snabbt finna det sättet som vi vinner matcher på. Vi måste hitta en gemensam grund tillsammans med spelarna för att nå målet om avancemang, säger Rajamäki.

– Vårt spel måste vara aktivt och framåtorienterat. Strävan måste vara att spelströmmen tydligt riktar sig mot motståndarens mål. För att nå det behövs otaliga detaljer och förutbestämda taktiker som vi ska följa.

Representationslagets övriga tränarstab fortsätter som tidigare. Tränarstaben består förutom Rajamäki av assisterande tränare Gabri Garcia Xatart, målvaktstränare Mikko Känkänen ja fysiktränare Mira Sakselin.

Diskussion om artikeln