Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett års villkorligt fängelse för att tio rescuehundar dog av värmeslag – hundarna har lidit svårt då luften tog slut och det var för hett i lastbilen

Från 2022
Hundar bakom ett stängsel.
Bildtext Hundarna på bilden är hittehundar men artikeln handlar inte om dem.
Bild: Mostphotos/Alla Sizintseva

En man har dömts till ett års villkorligt fängelse för grovt djurskyddsbrott. Mannen körde en djurtransport med 32 hittehundar från Moskva via Lettland till Finland.

Mannen uppges avsiktligt eller av grov försumlighet ha behandlat djuren på ett grymt sätt, slår Helsingfors tingsrätt fast i domen som förkunnades i dag.

Hundarna borde ha transporterats på ett sätt som inte hade orsakat dem onödigt lidande och onödig smärta.

Hund med spetsiga öron ser in i kameran. Den har munne öppen och svansen viftar.

Tio hundar dog under transporten – chauffören häktad

"Fordonet är inte lämpligt om tio hundar dör."

Tingsrätten: Hundarna fick en ytterst smärtsam död

Det fanns för många hundar i transportfordonet för att luften skulle räcka till för alla. Fordonets luftkonditionering fungerade inte tillräckligt bra och var inte påslagen under hela resan.

Därmed blev det så hett i fordonet att hundarna började må dåligt och de allra flesta drabbades av olika graders värmeslag.

Hög temperatur orsakar svår stress hos en hund som inte kan ta sig bort till ett svalare utrymme, påpekar tingsrätten.

Det har också funnits mycket avföring och urin i fordonet, vilket enligt tingsrätten ytterligare försämrade luftkvaliteten i det utrymme där hundarna var inlåsta.

Hundarna skulle föras till djurhem i Ingå och på Kimitoön men under transporten dog sju hundar av värmeslag. Tre hundar måste senare avlivas på Helsingfors universitets djursjukhus i Vik.