Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs byföreningar vill att staden profilerar sig som byvänlig och inte lägger ner skolor

Ett gäng personer kring ett mötesbord. De ler mot kameran.
Bildtext Från vänster runt bordet: Marja Salenius, Ulla Korhonen, Leif Wikström, Sara Wilson, Marika Sandholm, Lauri Reenpää, Seppo Pailos, Mikael Gestrin, Marianne Liitelä och stadsdirektör Petra Theman.
Bild: Jennifer Gammals

Raseborgs byföreningar lämnade i torsdags (22.9) över ett ställningstagande för byskolorna och levande byar till stadsdirektör Petra Theman.

Theman bjöd in byaforumet till stadshuset. På plats fanns, förutom stadsdirektören, sju representanter från olika byföreningar och stadens utvecklingschef Jennifer Gammals som leder forumet.

Marianne Liitelä, ordförandet för Pojo kyrkoby byförening, beskriver mötet som varmt och berättar i ett pressmeddelande att de diskuterade service, trafik och skolor.

Under mötet lämnade byföreningarna över ett ställningstagande för stadens byskolor. Nio föreningar har undertecknat ställningstagandet: Antskog byaförening, Backgränd hembygdsförening, Bromarv byaråd rf, Fiskars byförening, Pojo kyrkoby byförening, Prästkullanejdens hembygdsförening, Skärgårdens Vänner i Snappertuna, Tenala byaråd och Åminnefors boendeförening.

”Folk flyttar inte hit för stora skolor”

De skriver att levande byar är stadens trumfkort och för att hålla dem levande behövs närservice och framför allt byskolor. Folk flyttar inte till Raseborg från huvudstadsregionen för stora, centrala skolor, menar de.

Därför anser de att byskolorna inte ska läggas ner till följd av låga elevantal innan det utreds hur man kunde få antalet att växa.

På samma sätt ska inte byggnadernas skick vara ett skäl till nedläggning förrän man sett över renoveringsmöjligheterna, skriver de. De vill att Raseborg ska profilera sig som en byvänlig stad där inga byskolor läggs ner.

Samtidigt understryker de byskolornas roll som vad de beskriver som hjärtat i många byar där det ordnas evenemang och kurser utanför skoltid. I ställningstagandet listar de fördelar med mindre skolor så som korta skolvägar och en känsla av gemenskap.

Byaforumet bildades i våras och är ett nätverk mellan staden och byarna. I forumet finns representanter från 13 olika byföreningar.

Stadens skolnät är på tapeten igen när planerna i servicenätutredningen från 2019 ska ses över på nytt.