Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ökat antal ryska resenärer på passagerarfartygen mellan Åbo och Stockholm

Från 2022
M/S Viking Grace
Bild: Arash Matin / Yle

Antalet ryska passagerare har ökat på både Viking Lines och Tallink Siljas kryssningsfartyg efter att Rysslands president Vladimir Putin utlyste partiell mobilisering i landet.

Under den senaste veckan har man vid Viking Line sett en ökning av ryska personbilar, i synnerhet på Åbolinjen, berättar Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström. Det bekräftar också Tallink Silja för Yle Turku.

– Det har särskilt synats under de senaste dagarna. På måndagsmorgonen var det lite under 30 ryskregistrerade bilar som åkte med Viking Glory. Det noterade även de övriga bilisterna som var på plats, säger Boijer-Svahnström.

Även på söndagskvällen var det flera ryska fordon ombord på Viking Grace än tidigare.

Morgonavgångarna på måndagar brukar vara de lugnaste i veckan, berättar hon.

– Har vi 30 ryska personbilar ombord på måndag morgon är det betydligt fler än vanligt.

Ökningen är märkbar, särskilt efter pandemin. Antalet utländska resenärer har i övrigt minskat betydligt i jämförelse med läget innan pandemin, också de ryska passagerarna har varit anmärkningsvärt färre.

Åbolinjen är en snabbrutt till Stockholm

Enligt Boijer-Svahnström är Åbolinjen en snabblinje till Stockholm, och därför tar sig många ryska resenärer sig till Åbo hamn.

– Ökningen av de ryska resenärerna korrelerar tydligt med läget i öst. Man kör igenom Finland till Stockholm och vidare till Europa, säger Boijer-Svahnström till Yle Turku.

Bland resenärerna finns både familjer och yngre män, men också kvinnor.

Diskussion om artikeln