Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Säkerhetsövervakare som masturberade i riksdagen fick avslag i hovrätten

Uppdaterad 26.09.2022 19:22.
Eduskuntatalo 20. syyskuuta 2022.
Bild: Silja Viitala / Yle

En säkerhetsövervakare i riksdagen masturberade flera gånger i Lilla Parlamentets kontrollrum, tafsade på kvinnliga kolleger och blottade sig.

Mannen som jobbade som säkerhetsövervakare i riksdagen dömdes för brott mot tjänsteplikt och sexuellt antastande år 2020. Han överklagade domen och fallet har nu behandlats. Hovrätten upprätthöll tingsrättens dom.

Åtalade: ”Det är ord mot ord”

Den åtalade krävde att domen skulle avslås eller att straffen och ersättningsplikten till den målsägande skulle sänkas. Förutom det krävde han kompensation från staten, ifall domen avslås.

Mannen hävdade att det handlar om en situation där ord står mot ord och att hans berättelse inte kan anses otrovärdig enbart på grund av att den inte stämmer överens med den målsägandes berättelse. Han ifrågasatte också den målsägandes traumabaserade ångest och huruvida det finns bevis på att den är kopplad till honom.

Den målsägande berättade för hovrätten att hon fortfarande går i terapi för att bearbeta händelserna som inträffade 2017 till 2019.

Hovrätten höll med tingsrätten

I sin motivering lyfte hovrätten fram att trots att händelserna var oregelbundna, så skapade de en längre helhet av sexuella trakasserier. Målsägande och ett annat vittne har utan att känna till varandra berättat om händelserna för sina närmaste chefer. Cheferna i fråga har diskuterat berättelserna sinsemellan och konstaterat att offrens berättelser är trovärdiga. Det finns även SMS som målsäganden har skickat till sin dåvarande partner när den åklagade hade trakasserat henne.

Hovrätten anser att dessa bevis väger tillräckligt tungt för att domen ska fastslås enligt tingrättens beslut. Den åklagade hade i tingsrätten dömts till 80 dagsböter. Utöver det ska han betala skadestånd till den målsägande och stå för hennes rättegångskostnader.

Artikelns rubrik har ändrats 26.9 kl. 19.22, ordet runkade har bytts ut mot masturberade.