Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad väntas godkänna omtvistat avtal om miljöhälsovården: "Inte lönt” att låta det bli en fråga för regeringen

Uppdaterad 26.09.2022 19:24.
Avoimessa kissankantokopassa makaavaa, ruskeankirjavaa kissaa tutkitaan eläinläkärissä vihreällä hoitopöydällä. Siisiin asuihin pukeutuneet eläinlääkäri ja hoitaja seisovat eri puolilla pöytää. Eläinlääkäri on kumartunut kissää kohti ja kuuntelee stetoskoppillakissan sydäntä. Hoitaja katsoo tilannetta, hänen edessään on verenpainemittari pöydällä.
Bildtext Efter ett års tvekan föreslår stadsstyrelsen i Jakobstad att staden ska skriva under avtalet om miljöhälsovård med grannkommunerna. Arkivbild.
Bild: Tuija Veirto / Yle

Jakobstad accepterar att placeringsorten för veterinärer och andra anställda inom miljöhälsovården i första hand blir Bennäs i Pedersöre. Staden hade velat se en diskussion om var kontoret fysiskt skulle finnas, men väljer nu att skriva under avtalet ändå.

Stadsstyrelsen i Jakobstad föreslår för fullmäktige att avtalet med Pedersöre godkänns.

Hade ni ens något annat val i det här skedet?

– Att vänta ut vad statsrådet säger hade varit alternativet, säger styrelseordförande Owe Sjölund (SFP) i Jakobstad.

Regionförvaltningsverket begärde i början av året en utredning av Jakobstad eftersom staden inte fyllde lagens krav för ordnande av miljöhälsovård, då man inte skrev under avtalet med Pedersöre som de andra grannkommunerna gjorde.

Ärendet gick sedan till statsrådet och nu i september begärde Social- och hälsovårdsministeriet ett utlåtande av staden.

Men Sjölund påpekar att det hade kunnat dröja länge innan regeringen hade kommit med något besked.

– Så det var inte lönt att vänta på det i det här läget.

Enligt beredningen i Jakobstad har både styrelsens och fullmäktiges ordförande varit i kontakt med beslutsfattare i Pedersöre, men inte fått gehör för stadens önskemål.

Ska det gå bra att samarbeta med Pedersöre ändå?

– Det är inte det som det är fråga om. Vi hade velat föra en diskussion men eftersom de inte ville det står vi inför fullbordat faktum och får bara att acceptera att det är så här, säger Sjölund.

Pedersöre kommun är från början av 2022 ansvarig kommun för miljöhälsovården i regionen. Avtalet undertecknades redan i fjol av Larsmo och Nykarleby. Miljöhälsovården Kallan har i år sålt tjänster till staden Jakobstad.