Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk förlust finns på beställningslistan i kväll – här är resultaten som lyfter Finland inför EM-kvalet och höjer chansen till lättare lottning

Från 2022
Uppdaterad 27.09.2022 13:33.
Teemu Pukki i en närkamp mot Montenegro.
Bildtext Teemu Pukki & Co har gjort sitt i Nations League.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nations League är ett avslutat kapitel för Finland. Segern mot Montenegro öppnar dörren till en potentiell jackpot – i kväll lönar det sig bland annat att hålla tummarna för Slovenien mot Sverige.

Åtta poäng på sex matcher räckte för att Finland skulle gå i mål som tvåa i sin Nations League-grupp. Måndagens match i Podgorica var en regnfylld historia, men landslaget red ut stormen och vann med 2–0.

Efter matchen konstaterade förbundskaptenen Markku Kanerva att Finlands läge är bra. En playoffplats till EM i Tyskland 2024 är mycket möjlig – trots att landslaget inte lyckades vinna gruppen.

Tolv landslag som missar EM via det vanliga kvalspelet kommer att få kvala vidare enligt resultaten i Nations League. Här ligger Finland väl till som en grupptvåa i Nations Leagues andradivision.

Dessutom har Finland hyfsade förutsättningar för att hoppa upp i seedningsgrupp två till lottningen av EM-kvalet. Allt avgörs i kväll – nu ska vi förklara hur det kan gå vägen.

Uteslutningen av Ryssland bra för Finland

De fem sämsta lagen i A-divisionen, de fyra gruppvinnarna i B-divisionen och den bästa B-tvåan seedas i den andra gruppen i kvallottningen.

Det är den allra sista platsen som Finland har hugg på – och nu hänger det på hur det går i kvällens avslutning i de övriga grupperna.

Ryssland är struket från all landslagsfotboll just nu, och det är ett faktum som är bra för Finland. Det ryska landslaget hann lottas in i Nations League och blev automatiskt sist i sin grupp.

Det betyder att resultaten mot jumbon i respektive grupp stryks då man rangordnar lagen. I och med att Finland bara tog en poäng mot jumbon Rumänien är den regeln gynnsam.

Men det krävs rätt resultat i flera matcher för att Finland ska bli bästa grupptvåa.

Läget i B-grupperna inför kvällen:

Grupp 1
LagMatcherPoäng
Skottland512
Ukraina510
Irland54
Armenien53

Kvällens matcher: Ukraina–Skottland, Irland–Armenien.

Det här krävs: Det finns två olika scenarion som är gångbara för Finland.

  • Om Irland tar poäng och håller kvar Armenien som jumbo, kan inte gruppens tvåa passera Finland. Både Skottland och Ukraina har tagit sex poäng mot Armenien och blir av med dem i en jämförelse för andraplatsen.

  • Om Armenien vinner och går förbi Irland, måste Skottland vinna över Ukraina för att se till att Finland håller gruppens tvåa bakom sig i en rankning. Skottland har tagit tre poäng mot Irland, Ukraina har tagit fyra poäng.

Grupp 2
LagMatcherPoäng
Israel48
Island33
Albanien31

Kvällens match: Albanien–Island.

Det här krävs: Absolut ingenting. Island kan inte samla ihop mer än sex poäng.

Grupp 3
LagMatcherPoäng
Bosnien-Hercegovina611
Finland68
Montenegro67
Rumänien67

Gruppen är färdigspelad. Bosnien-Hercegovina har säkrat avancemang till A-divisionen och kommer att finnas i andra seedningsgruppen i EM-kvallottningen.

Finland står alltså på sju poäng i rankningen mot andra grupptvåor i och med att man bara tog en poäng mot Rumänien.

Grupp 4
LagMatcherPoäng
Norge510
Serbien510
Slovenien55
Sverige53

Kvällens matcher: Norge–Serbien, Sverige–Slovenien.

Det här krävs: Det finns två olika scenarion som är gångbara för Finland.

  • Slovensk seger eller ett kryss i Stockholm. Då blir Sverige sist i sin grupp – och då spelar det ingen roll hur det går i gruppfinalen. Norges och Serbiens sex poäng mot Sverige dras bort från deras saldo i jämförelsen av tvåor.

  • Om Sverige besegrar Slovenien och puttar ner slovenerna till jumboplatsen, betyder det att norsk seger mot Serbien eller oavgjorda resultaten 0–0, 1–1 och 2–2 också spelar Finland i händerna. Ett kryss med 3–3 eller mer petar bort Finland. Norge har bara tagit en poäng mot Slovenien i Nations League, Serbien har tagit fyra pinnar.

Finns en drömlott från grupp ett

Med andra ord: en del ska slå in, men inget scenario ser omöjligt ut. Och om det här slår in, vad betyder det i så fall?

Enkelt uttryckt: Finland undviker risken att tvingas möta två stornationer i EM-kvalet. Inför kvällens matcher är det redan klart att England, Frankrike, Österrike, Bosnien-Hercegovina, Israel och Wales placeras i den andra seedningsgruppen till lottningen.

Nio av tio lag i den högsta seedningsgruppen är också klara: Holland, Kroatien, Portugal, Italien, Spanien, Ungern, Belgien, Danmark och Polen.

Ur elitkategorin får Finland en motståndare alldeles oavsett – och det är ingen hemlighet att Nations League-skrällen Ungern är drömlotten från grupp ett i lottningen.

Diskussion om artikeln