Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska tidningsuppgifter: Nord Stream-gasledningarna eventuellt utsatta för attentat

Uppdaterad 27.09.2022 16:54.
Nord Streams gasrör i Lubmin i Tyskland.
Bildtext I måndags sjönk trycket snabbt i både Nord Stream 1 och 2.
Bild: Hannibal Hanschke / EPA

Stora mängder gas läcker ut från de båda rysktyska Nord Stream-gasledningarna. Tyska myndigheter misstänker att läckagen eventuellt kan bero på ett attentat mot ledningarna.

Enligt den tyska tidningen Tagesspiegel utgår man inom den tyska regeringen från att dubbelläckaget knappast kan bero på en slump.

Under natten till måndagen sjönk trycket i ett av rören i gasledningen Nord Stream 2 och senare kunde man fastställa ett läckage på danskt territorialvatten.

Danmarks försvar publicerade tisdagen den 27 september 2022 en video som visar bubblor på Östersjöns yta ovanför gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Den största läckan uppges ha orsakat spår på långt över en kilometer i diameter. - Spela upp på Arenan

De danska myndigheterna uppmanade under måndagen alla fartyg i området nära Bornholm att hålla avstånd till stället där gas läcker ut.

Under måndagskvällen kom det också till ett starkt tryckfall i de båda rören i ledningen Nord Stream 1.

Enligt Sjöfartsverket i Sverige läcker här gas ut på två ställen, varav ett ställe befinner sig i dansk och ett i svensk ekonomisk zon.

Sjöfartsverket uppmanar fartyg att hålla ett säkerhetsavstånd på fem sjömil till de sammanlagt tre ställen där gas nu läcker ut.

Här kan man se på sjökort var gasen läcker ut från ledningarna. Det danska försvaret har också publicerat bilder på läckorna.

Karta som visar de tre läckagen i Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm
Bildtext Gasledningen Nord Stream 2 läcker sydost om Bornholm och Nord Stream 1 läcker på två ställen nordost om ön. Läckorna utmärkta med rött.
Bild: Petter West / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

En anonym källa, som är insatt i den tyska regeringens och myndigheternas utredningar, säger till Tagesspiegel att man i nuläget har svårt att föreställa sig att det skulle handla om något annat än ett attentat.

– Allt talar emot att det skulle vara en slump, säger källan till tidningen.

Inga följder för gasförsörjningen

Man har nu startat utredningar för att ta reda på vad läckagen kan bero på. Då man först måste ta sig ner till rören på havsbottnen kommer det ändå att ta tid innan man eventuellt får reda på orsaken till läckagen.

Om det verkligen handlar om sabotage måste det ha genomförts av attackdykare eller med hjälp av en u-båt, heter det i en av lägesrapporterna som tidningen Tagesspiegel citerar.

Enligt gasledningsbolaget är det i nuläget oklart hur länge gasledningarna kommer att vara ur bruk.

Läckaget påverkar ändå inte direkt gasförsörjningen i Tyskland och Centraleuropa.

Ryssland stoppade alla gasleveranser genom Nord Stream 1 redan för några veckor sedan och Nord Stream 2 har aldrig tagits i bruk.

Innan Tyskland fattade beslut om att stoppa ibruktagandet av Nord Stream 2 hade rören redan fyllts med gas.

Nyheten om skadorna på de två gasledningarna fick ändå under tisdagsförmiddagen priset på naturgas att gå upp i Europa.