Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuba och Florida väntar på att orkanen Ian ska slå till – Floridabor bunkrar upp inför vad som tros kan bli det värsta ovädret på 100 år

En bilväg, ovanför den hänger en skylt
Bildtext Upp till 30 centimeter regn väntas i Florida.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Orkanen Ian har nu nått den västligaste tippen av Kuba, vindar och skyfall piskar upp mot kusten. 50 000 människor i området har redan evakuerats undan ovädret som förstärks i takt med att den närmar sig den amerikanska delstaten Florida.

I provinsen Pinar del Rio har tillfälliga härbärgen upprättats för att kunna ta emot människor som flyr undan orkanen. Samtidigt har sjukvårdspersonal kallats till området och arbetare har gjort sitt bästa för att skydda tobaksplantorna från det hårda regnet.

Enligt meteorologer kan Ian föra med sig 25 centimeter regn i Kuba.

En man på en pressenning på ett tak.
Bildtext Ian har redan nått de västligaste delarna av Kuba.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ian är nu en orkan av kategori två på en femstegsskala. Enligt det amerikanska nationella orkancentret kan stormvågor på över fyra meter dra in mot den kubanska västkusten.

– Kuba väntas drabbas av extrema orkanvindar, livsfarliga stormvågor och hårt skyfall, säger Daniel Brown som är orkanspecialist till nyhetsbyrån AP.

En kvinna drar sandsäckar.
Bildtext Orkanen kan bli den värsta som Florida sett
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Florida väntas ändå drabbas ännu hårdare än Kuba. Ian väntas bli en orkan av kategori fyra, näst högst på skalan, innan den når delstaten, det här enligt det amerikanska nationella orkancentret.

Ian kan nå Florida redan tidigt under tisdagen, men slå till med orkanstyrka först på onsdag. Enligt prognoser från orkancentret har Ian förstärkts med en aldrig tidigare skådad takt från en tropisk storm till en kraftig orkan.

Presidenten och guvernören har utlyst nödläge

– Ian är redan nu en väldigt stor orkan, sa Floridas guvernör Ron deSantis på måndag kväll. Han uppmanade invånarna i delstaten att hållas lugna men samtidigt förbereda sig.

DeSantis utlyste nödläge i delstaten redan under veckoslutet och han har kallat in 5 000 soldater ur USA:s nationalgarde för att hjälpa till.

2 000 soldater kommer också att anlända från delstaterna Tennessee, Georgia och North Carolina. Dessutom är andra närbelägna delstater beredda att skicka fler nationalgardister vid behov.

Fanerskivor har spikats för fönstren i en affär.
Bildtext I Florida uppmanas invånarna se till att de har tillräckligt med mat och vatten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Invånare i regionen har bunkrat upp med mat, vatten, medicin och bränsle. En del av delstaten har inte sett en orkan av den här magnituden på ett århundrade.

Också president Joe Biden har utlyst nödläge i delstaten – det här gör att det är lättare för federala och delstatsmyndigheter att samarbeta kring hjälp- och räddningsarbete.

Källa: BBC, AP, CNN.