Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Psykoterapeut: Mediciner botar inte depression

Från 2015
Uppdaterad 17.11.2015 16:20.
seroxat med #hurmårdu
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jack Sullivan/Alamy

Depression är en smärta som kan lindras av mediciner, men den kan inte botas av medicinerna. Det säger psykoterapeuten Birgitta Eklund i Närpes.

Eklund har jobbat 45 år inom vårdbranschen, varav 20 som psykoterapeut. Eklund är numera pensionär men hon arbetar ändå och har en privatmottagning i sitt hem i Övermark, Närpes.

Hon har många ess i rockärmen men mediciner har hon inte mycket till övers för.

-Jag tror inte att mediciner botar en depression. Den lindrar och gör det kanske möjligt att sova bättre, tänka klarare men det är människans eget arbete som är botemedlet.

Kontinuitet innebär trygghet

Eklund tror att man kan ta sig ur en kraftig depression utan mediciner och genom psykoterapi men då gäller det att våga.

- Först och främst måste du lita på de människor du har runt dig. För jag tror att man behöver andra andra människor till hjälp, det kan vara familj och vänner men också någonslags professionell hjälp.

Psykoterapeut Birgitta Eklund
Bildtext Birgitta Eklund
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Hon säger också att det behövs en kontinuitet i vården.

- Vänder du dig till den offentliga vården kan det hända att du måste byta terapeut eller prata med flera läkare under terapins gång. Det behövs kontinuitet och kontinuitet innebär trygghet i det här fallet.

"Depression är en smärta"

Till Eklund kommer patienterna oftast med remiss från specialsjukvården. Hon befattar sig inte med mediciner, det får sjukvården göra. Och ofta avslutar patienterna sin medicinering under tiden de går hos henne.

- De vill lämna bort medicinerna så snabbt som möjligt och jag tycker att det är sunt. Vi måste lära oss att behärska vårt eget liv, vilket de flesta av oss vill oberoende av sjukdom.

Eklund ser depression som en smärta.

- En del tål smärta bättre än andra. Vissa kanske vänder sig till mediciner än en terapeut och det är upp till var och en att göra det valet. Var och en måste göra det som känns rätt för dem.

Frågorna i samtalet är de viktigaste

När Eklund tar emot patienter använder hon sig av öppen dialog som vårdform. Metoden är kort och gott ett samtal.

- Mina svar är inte det viktiga, utan det viktiga är frågorna. Det är ofta frågor som mina klienter inte vågat ställa till sig själva.

Eklund säger också att det ännu tycks finnas tabun kring depressioner.

- Man är rädd att vara annorlunda, inte duka och inte vara tillräcklig. Speciellt på jobbet märks det här.

Vårdformen öppen dialog kompletteras ofta med andra former av terapi som till exempel musik, bilder och kognitiva metoder med hemuppgifter. Femton minuter i en fysioakustisk stol är också en kompletterande metod, som gör att en patient som har svårt att slappna av de facto kan slappna av.