Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Snickra en praktisk ställning för stövlarna – tork och förvaring på ett och samma bräde

Snickra en praktisk ställning för stövlarna – tork och förvaring på ett och samma bräde - Spela upp på Arenan

Tamburen, hallen eller vindfånget, stället där man kommer in i bostaden har många namn, men oavsett vad man kallar utrymmet är en sak säker – där råder skokaos, speciellt om flera personer bor i bostaden.

För att hålla ordning i farstun behövs förvaring. En skoförvaring eller en stöveltork är lika snygg som praktisk och du får bokstavligen allt på ett och samma bräde. För att göra en stöveltork behöver du precis just det, ett bräde och några pinnar.

Pinnarna kan vara gjorda av rundstav, som man kan köpa i byggvaruhuset. Du kan också svarva pinnarna själv om du är intresserad av svarvning.

Pinnarna får gärna vara cirka 20 cm långa så att också stora stövlar hålls på plats.

Brädan, som pinnarna skall sitta fast i får gärna vara cirka 25 mm tjock så att det finns utrymme att hyvla den sned på baksidan.

Träarbete.
Bildtext Det är lättare att hyvla brädan sned än att borra hålen snett.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Borra först hål för pinnarna och hyvla sedan brädan sned. Det är lättare att hyvla brädan sned än att borra hålen snett. Sätt lite lim i hålet och tryck fast pinnarna.

En enkel ytbehandling med linolja ger en bra yta åt träet.

Det bästa med att hänga stövlarna upp och ner är att lera som fastnat dem inte smutsar ner golvet. När stövlarna torkat är det lätt att skrapa bort leran.

Stövlar hänger på tork.
Bildtext Ju fler pinnar du svarvar, desto fler stövelpar får plats.
Bild: Juha Leskelä / Yle


Mer om ämnet på Yle Arenan