Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetare om Sannfinländarnas kritik av tvåspråkigheten: ”De övriga partierna är inte intresserade av ändringar i grundlagen”

Uppdaterad 27.09.2022 17:20.
Riikka Purra, i förgrunden Ville Tavio.
Bildtext Sannfinländarna gör en markering. Partiet vill slopa kraven på kunskaper i svenska på alla utbildningsstadier och i välfärdsområdena. På bilden partiledaren Riikka Purra och gruppordföranden Ville Tavio.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

SFP och de finlandssvenska socialdemokraterna (FSD) har reagerat starkt på Sannfinländarnas utspel om att se över de språkliga rättigheterna. Statsvetaren Staffan Himmelroos anser att det närmast ska ses som en politisk markering.

Sannfinländarna vill slopa kraven på kunskaper i svenska på alla utbildningsstadier och i välfärdsområdena.

Enligt partiet ska man inte klamra sig fast vid svenskans ställning i grundlagen.

– Jag vågar påstå att det här är ett av Sannfinländarnas vackraste och mest hoppingivande program, sa partiledaren Riikka Purra när hon presenterade ett finskhetsprogram i går.

SFP: ”Sannfinländarnas finskhetsprogram är mycket obehagligt, ja rent av skrämmande”

Det var närmast SFP och de finlandssvenska socialdemokraterna FSD som reagerade.

– Sannfinländarnas finskhetsprogram är mycket obehagligt, ja rent av skrämmande och vittnar om en oerhört snäv syn på det land vi byggt tillsammans, sida vid sida, skrev SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande och på Twitter.

Inte heller FSD:s ordförande Dimitri Qvintus skrädde med orden.

– Sannfinländarna visar än en gång hur tom deras politik är. Det finns stora ekonomiska utmaningar, Ryssland mördar människor i Ukraina och hotar med kärnvapen, det är energikris i Europa. Situationen är väldigt allvarlig och människor är oroade, men är de här frågorna sådana som Sannfinländarna vill ge svar och lösningar på? Nej, de vill försämra svenskans ställning. Det är rent patetiskt, skrev Dimitri Qvintus.

Också han publicerade sig både i form av ett pressmeddelande och på Twitter.

Sent omsider tog också Vänsterförbundets ordförande Li Andersson ställning.

– I vårt land har vi alltid talat flera språk och det kommer vi att forsätta att göra, röt Li Andersson på Twitter dagen efter utspelet.

De övriga partierna är tysta

De övriga partierna har överlag förbigått Sannfinländarnas utspel med tystnad.

Docenten och statsvetaren Staffan Himmelroos konstaterar att språkfrågan har en låg prioritet för alla andra än SFP, FSD och Sannf.

– Det är de här partierna som debatterar svenskan medan de andra partierna gör det i betydligt mindre utsträckning, konstaterar han.

Det är en stor fråga att göra ändringar i grundlagen, men frågan är om det handlar om att få uppmärksamhet eller om att på riktigt få ändringar till stånd, filosoferar Himmelroos.

– Jag tror inte att de övriga partierna är intresserade av att göra ändringar i språklagstiftningen. Det handlar om en politisk markering.

docenten Staffan Himmelroos
Bildtext Icke-fråga för alla utom SFP, FSD och Sannf. Jag tror inte att de övriga partierna är intresserade av att göra ändringar i språklagstiftningen, konstaterar docenten Staffan Himmelroos.
Bild: Yle/Linus Hoffman

”Samlingspartiet är delat och inte intresserat av att diskutera svenskan”

Samlingspartiets väljare har alltid varit förhållandevis positivt inställda till det svenska i Finland, men vi vet också att det finns delar i partiet som ställer sig mera kritiskt till det svenska, konstaterar Himmelroos.

– Det här är därför en fråga som partiet inte är speciellt intresserat av att diskutera, eftersom det kan splittra väljarna.

Om svenskan kan bli en knäckfråga i de kommande regeringsförhandlingarna är det svårt att kommentera, säger Staffan Himmelroos.

– De finländska regeringsförhandlingarna är kända för att vara ytterst flexibla. Frågan är väl närmast hur långt Sannfinländarna vill föra den här frågan, säger docenten Staffan Himmelroos.

Kan Samlingspartiet kompromissa om tvåspråkigheten?

– Det beror helt på vad vi talar om. Jag tror inte att Samlingspartiet eller de andra partierna är intresserade av att diskutera förändringar i grundlagen som Sannfinländarna föreslår, svarar han.

Hur är det med skolsvenskan?

– Jag tror inte heller att skolsvenskan är något som partierna i dag är intresserade av att diskutera. Det finns andra frågor på agendan som är viktigare, säger Himmelroos.

Kokoomuksen Kai Mykkänen kertomassa medialle Wille Rydmanin erottamisesta Kokoomuksen ryhmähuoneen edustalla.
Bildtext Ingen stor fråga. Jag ser ingen orsak att röra skolsvenskan och jag tror inte att det är en stor fråga för Sannfinländarna, säger Kai Mykkänen som är ordförande för Saml:s riksdagsgrupp.
Bild: Jani Saikko / Yle

Saml: ”Svenskan är inte en stor fråga för Sannf”

Den analys, som Staffan Himmelroos gör, bekräftades i dag av Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen.

Mykkänen säger att Saml anser att det är viktigt för alla finländare kan lära sig svenska och Saml ser ingen orsak till att röra skolsvenskan.

Kan Sannfinländarna ställa krav på att Samlingspartiet ska byta åsikt om svenskan i regeringsförhandlingarna?

– Jag ser ingen orsak att ändra på någonting och jag tror inte att det är en stor fråga för Sannfinländarna, svarar Mykkänen.

Hur ser ni på Sannfinländarna som regeringskumpan?

– Vi vill inte utesluta något parti. Vi håller val först och sen ser vi hur regeringsbildningen ser ut, konstaterar Mykkänen.

Artikeln uppdaterades 13:55 med Kai Mykkänens kommentarer.