Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ska man alls sätta upp säsongsbelysning i år? Så här kan du räkna ut hur mycket el din ljusslinga förbrukar

Uppdaterad 04.10.2022 07:53.

Belysningen står endast för en liten del av elförbrukningen i hushållen. Har man koll på sin totala elanvändning kan man med gott samvete sätta upp ljusslingor trots energikrisen, menar energiexpert.

När kvällarna börjar bli allt mörkare och höstkylan kryper på är det många som vill satsa på mysbelysning för att få lite guldkant i vardagen. Men hur ska man tänka då det gäller säsongsbelysningen i år då elpriserna skenar iväg? Spelar säsongsbelysningen alls någon roll i den totala energiförbrukningen?

– Tumregeln är att belysningen endast utgör några procent av hemmets energianvändning. Man kan alltså inte räkna med stora besparingar om man skippar säsongsbelysningen i år, säger Marikka Sand som är energirådgivare vid Helsingforsregionens miljötjänster HRM.

Sand säger att vi måste var medvetna om våra energivanor och se på elförbrukningen som helhet, innan vi börjar fatta beslut om huruvida säsongsbelysning är det som får bägaren att rinna över.

– Att vi pratar om ljusslingor är ett tecken på att vi inte vet vilka saker som förbrukar mycket energi och vilka som är mer i marginalen. Man ska först ta reda på varför man har en sådan elräkning som man har.

Valonauhaa Arojen pihalla.
Bildtext En led-ljusslinga förbrukar inte lika mycket el som en äldre ljusslinga med glödlampor.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Det samma gäller också belysningen. Sand säger att allt beror på hur många och hurudana lampor man har.

– Är det ledlampor eller gamla glödlampor? Om man till exempel har en stor julgran med ljusslingor med stora glödlampor, kan det vara att man inte ska ha på lamporna i vinter. Men om man har en ljusslinga med 80 led-lampor så har det ingen stor skillnad, då handlar det mer om en mysighetsgrej, säger Sand.

Ha inte på mysbelysningen bara för grannarnas skull

De flesta säsongslampor som säljs i affärerna är ledlampor. Ledlampor är helt klart det billigaste alternativet när det kommer till prydnadsbelysning. Motiva, statens bolag för hållbar utveckling, har räknat ut vad användningen av olika vanliga ljusslingor kan kosta.

För att räkna ut hur mycket el som går åt när man använder en ljusslinga måste man först ta reda på ljusslingas effekt, som oftast skrivs ut i watt per lampa, i stil med 80 x 0,06 W (80 är antalet lampor i ljusslingan).

Enligt Motivas beräkningar kostar det ungefär 2,90 euro att ha på en ljusslinga med 80 lampor dygnet runt i 100 dagar, om elpriset ligger på 0,2 euro per kilowattimme. Om man i stället har en äldre ljusslinga med glödlampor kan priset stiga till 44,80 euro.

Kostar elen i stället till exempel 0,5 euro per kilowattimme är priset för led-ljusslingan 7,20 euro om belysningen är på hela tiden i 100 dagar och priset för ljusslinga med glödlampor 112 euro, enligt Motiva.

Så här kan du räkna ut elförbrukningen

För att kunna räkna ut hur mycket el en ljusslinga eller hushållsapparat förbrukar, måste du först ta reda på apparatens effekt och priset på elen i ditt hem per kilowattimme.

Din ljusslinga kan till exempel dra 0,8 W och din el kanske kostar 0,50 euro per kilowattimme (kWh).

1. Sedan ska du förvandla watt till kilowatt, en kilowatt är tusen watt så 0,8 watt är 0,0008 kilowatt.

2. Sedan kan du räkna ut förbrukningen genom att ta apparatens effekt i kilowatt gånger tiden som du använder apparaten. Om du har på ljusslingan i 24 timmar ska du räkna 0,0008 x 24 vilket blir 0,0192 kWh.

3. För att få veta hur mycket användningen av apparaten kostar ska du ta användningen gånger elpriset, i det här fallet 0,0192 kWh x 0,50 euro/kWh, vilket blir 0,0096 euro.

Motivas sidor finns också färdiga uträkningar på hur mycket el vanliga hushållsapparater igenomsnitt förbrukar.

Källa: Motiva

För att dra ner på elförbrukningen, och således också elkostnaderna, lönar det sig inte att ha på säsongsbelysningen då man borta. Det kan också vara vettigt att tidsinställa belysningen om man har möjlighet till det.

Motiva rekommenderar dessutom att man stänger alla elapparater på vardagar mellan klockan 8–10 och 16–17 då elförbrukningen i allmänhet är på en hög nivå. Rekommendationen gäller också säsongsbelysningen.

Lagom är ett bra ledord

Minskar man sin energiförbrukning, gör man samtidigt också en miljögärning.

– Vi har inte bara en energikris, vi har också en miljökris. Det var energikris också innan kriget i Ukraina, men vi såg inte det lika tydligt för att elpriserna var så låga. Nu när vi är tvungna att se på saken ur ett annat perspektiv har vi märkt att vi måste göra något. Men vi ska inte glömma att klimatkrisen finns där bakom hela tiden. Vi måste tänka på energin också efter energikrisen.

Marikka Sand säger att det skulle vara viktigare att fundera på uppvärmningen och temperaturen hemma.

Hushåll och jordbruk använder omkring 28 procent av elen i Finland, och uppvärmningen av hemmet och vattnet står för majoriteten av hushållens energiförbrukning.

– Lagom är svaret till alla kriser i livet, också energikrisen. Vi ska se till att vi har det lagom bra. Vi ska inte sitta i våra kalsonger och dricka iskall öl. Vi kan sitta i vanliga kläder och dricka lite mindre kall öl. Vi är så vana vid att ha det varmt inne. Man behöver inte gå längre än till Tyskland, där undrar man varför vi har så varmt inomhus. Vi har mycket besparingspotential där.

Diskussion om artikeln