Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Frigivna Harriet, amerikafararen Margareta och Marie Antoinette – ta del av historiska händelser genom personliga öden och äventyr

Ett kollage av avsnitt i podden Kunskapsverket Historia.
Bild: Joakim Lax / Yle

Harriet Tubman smyger i skydd av natten och följer polstjärnan som ska ta henne till friheten i norr.

Harriet Tubman är slaven från Maryland som är på flykt från sin slavägare till norr, där slaveriet är förbjudet.

Följ med på ett historiskt äventyr med poddserien Kunskapsverket. Du träffar personer som skrivit den historia vi läser om i dag.

Tubman kom att bli en social aktivist som efter sin egen flykt hjälpte andra slavar att fly och som hann vara med om att slaveriet avskaffades efter det amerikanska inbördeskriget år 1913.

I dagens USA är hennes handlingar fortfarande kontroversiella. Till exempel har arbetet med att låta hennes bild ersätta president Jacksons på den nya 20-dollarsedeln fördröjts med sex år.

I den här poddserien från UR gör vi nedslag i centrala och spännande historiska händelser främst under 1800- och 1900-talen. I varje avsnitt möter vi en person, känd eller okänd, genom vars ögon vi får ta del av historien.

Vi möter Margareta från Dalarna i Sverige. Hon är bara 12 år när hon ensam reser till USA. Det handlar om den stora emigrationen som skedde under 1800-talet och det tidiga 1900-talet från det utfattiga Sverige och Finland till Nordamerika.

Du får följa 12-åriga Margareta som reser helt ensam till sin moster i norra USA. Resan tar flera dagar med båt, först från Göteborg till England och därifrån vidare mot New York.

Det enda Margareta kan säga på engelska är ”white house”. Det vita hus där hennes moster bor och som ska bli hennes nya hem.

Hon har samma känslor och upplever liknande svårigheter som många av dagens flyktingar och ensamkommande barn, parallellerna till dagens situation är starka.

Vi träffar Nelson Mandela. Han är den hårt arbetande advokaten som drev en advokatbyrå i Johannesburg i Sydafrika där alla anställda var svarta. Det var ovanligt på den tiden då svarta inte fick delta i samhällslivet på samma sätt som vita.

Mandela var också delaktig i ANC som var en fredlig organisation som samlade den svarta befolkningen som mot protesterade mot apartheidsystemet, de hårda raslagarna i landet.

Apartheidsystemet var ett rasistiskt system som delade upp människor enligt ras och hudfärg. Systemet styrde också var svarta fick röra sig och vem de fick gifta sig med.

Advokaten Mandela grips och döms för högförräderi och brott mot rikets säkerhet. Han blir satt i fängelse på Robben Island. Han sitter fängslad i 27 år. Han blir en symbol för kamp och frihet.

Han friges efter att ANC blir ett regeringsparti år 1994. Efter frigivandet tilldelas han så småningom Nobels fredspris och blir också Sydafrikas första svarta president.

Vi möter också den franska drottningen Marie Antoinette.

Hon är ursprungligen från Österrike och gifts bort som endast 14 år gammal med den 15-åriga Ludvig XVI. Det var en politisk allians mellan Österrike och Frankrike. Hon lever ett extravagant liv i överflöd samtidigt som statskassan sinar och folket svälter.

Frankrikes ekonomi var på den tiden dålig och makten var orättvist fördelad i samhället. Makten i landet innehades av högadeln samtidigt som upplysningstidens idéer började sprida sig i landet. Det var tankar om att makten borde fördelas mera jämlikt och rättvist.

Marie Antoinette är medveten om missnöjet bland folket som pyr i landet och hon uttrycker till och med en oro för det franska folket i brev till sin mammay, men hon engagerar sig ändå inte.

Marie Antoinette blev så hatad att hon till slut fick betala med sitt eget liv.

Det är den 16 oktober 1693. Marie Antoinettes sista färd någonsin. Höstljus och luft i nacken. Ett liv som snart är över.

Men var det bara drottningens lyxliv som ledde till franska revolutionen 1789?

Kambodja var en ny nation på 1960-talet. Landet hade precis slagit sig fritt från Japan efter andra världskriget. I grannlandet pågår Vietnamkriget där USA fäller bomber. Bomber som också faller över Kambodja.

Vann Nath är än så länge en nöjd konstnär som äntligen kan försörja sin familj med sitt konstnärskap. Han målar affischer på kungen.

Mellan åren 1970-75 har Kambodja en ledare med hjälp av USA men 1975 tar en kommunistisk gerillagrupp vid namn de röda khmererna makten. De vill omvandla Kambodja till ett kommunistiskt land. Deras ledare är Pol Pot.

En isande vind blåser in genom fönstret. Vann lägger armarna om knäna och försöker värma sin frusna och såriga kropp. Det här är den första natten av många i det ökända S21 fängelset.

Det är en berättelse om det folkmord som begicks av de röda khmererna i Kambodja på 1970-talet, och om konstnären och överlevaren Vann Nath.

Under de röda khmerernas styre dör cirka 1,7 miljoner kambodjaner av svält, våld och tortyr.

Vann Nath överlevde tiden i fängelset för att han kunde måla. Han kunde måla porträtt av Pol Pot.

När slutligen Vietnam går in i Kambodja och störtar de röda khmererna från makten friges Vann Nath och får återvända hem. Han fortsätter att måla, nu som ett sätt att bearbeta de hemskheter han har varit med om under tiden i S21.

I Kunskapsverket möter vi också Katarina Taikon. Hon är den romska författaren som växer upp i Sverige under mitten av 1900-talet. Vi får höra om hennes liv och kamp för romers rättigheter. Vi får höra om Mahatma Gandhis liv, vi får ta del av samernas kamp för sin mark och sitt språk.

Och vi träffar Florence Nightingale. Vem var hon egentligen, den mytomspunna sjuksköterskan som arbetade för en säkrare och bättre sjukvård under 1800-talet?

Vi får höra om hur första världskriget egentligen startade. Du har kanske hört om skotten i Sarajevo?

Vi får vi ta del av Anne Franks liv som handlar om nazisternas förföljelse av judar under andra världskriget.

Vi får höra om Berlinmuren som var sinnebilden för ”det kalla kriget”, som man brukar benämna spänningarna efter andra världskriget.

Du höra om Alfred Nobel och om uppfinningar som får konsekvenser och ett världsberömt pris.

Vi får ta del av många superintressanta personer och nedslag i historien som alla har paralleller till vår egen tid.

Redaktör för serien är Siri von Malmborg men varje avsnitt innehåller också en fakatadel och en intervju med historieläraren Elisabeth Ennerberg.