Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Samtidigt som rapporterna om gasläckor – ny gasledning öppnas i förtid i Östersjön för att minska beroendet av rysk gas

Uppdaterad 27.09.2022 14:26.
Gasrör staplade på varandra. I bakgrunden en vindmölla och elledningar.
Bildtext Byggandet av gasledningen Baltic Pipe på Fyn i Danmark.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Baltic Pipe ska transportera gas från Norge, via Danmark till Polen. Danmarks statsminister säger att det är för tidigt att dra slutsatser kring om öppnandet av den nya gasledningen skulle ha ett samband med Nord Stream-läckorna.

Den 900 kilometer långa ledningen Baltic Pipe kommer att kunna transportera 10 miljarder kubikmeter gas varje år och förhoppningen är att ledningen ska ersätta stora delar av den ryska gasen i Polen. Planen är att röret tas i början av oktober och går på full kapacitet från och med den 1 januari 2023.

– Det har under flera år varit Polens önskan att göra sig oberoende av sin nuvarande gasleverantör och därför är det en jättestor press på att vi ska bli färdiga med detta i tid. Alla som är med i projektet kämpar som galna för att vi inte ska svika våra polska vänner, sade Søren Juul Larsen som är huvudprojektledare på Baltic Pipe i Danmark när Svenska Yle besökte bygget av gasledningen i maj.

Enligt en expert som danska TV2 har pratat med kommer gasledningen inte att lösa de problem med att hitta substitut för rysk naturgas i Europa.

– Det skapar fler förbindelser i gasnätverket, men gasen som finns i ledningarna är fortfarande densamma, säger Martin Dam Wied som är avdelningschef för branschorganisationen Green Power Denmark till TV2.

Danmarks statsminister om gasläckorna: ”Svårt att föreställa sig att det är oavsiktligt”

Gasledningen öppnas i förtid och enligt Danmarks statsminister Mette Frederiksen är öppnandet av ledningen ännu mer betydelsefullt sedan läckor uppdagats på Nord Stream 1 och 2.

– Det är svårt att föreställa sig att det är en slump, säger Mette Frederiksen om läckorna när hon möter pressen vid öppnandet av Baltic Pipe i Polen.

En kvinna står vid två gråa mikrofoner.
Bildtext Danmarks statsminister Mette Frederiksen från Socialdemokraterna.
Bild: Mads Claus Rasmussen / EPA

Hon menar att det är osannolikt att tre läckor skulle uppstå på samma gång.

– Vi kan absolut inte utesluta det, svarar Frederiksen på frågan om det kan vara sabotage.

En journalist frågar om det kan finnas ett samband mellan läckorna och öppnandet av Baltic Pipe.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, men självklart överväger vi allt, säger Mette Frederiksen.

Danmark har höjt beredskapen för el- och gassektorn till högsta nivå efter läckorna på Nord Stream. Läckorna skedde öster om den danska ön Bornholm.

– Det pågår ett stort samordnat myndighets- och beredskapsarbete och det gör att alla berörda myndigheter nu är involverade i arbetet. Vi tar det här på största allvar, säger statsminister Mette Frederiksen.

Den danska klimat-, energi- och försörjningsministern Dan Jørgensen säger att läckorna i gasledningen inte omedelbart påverkar gasförsörjningen i Europa.

– Gasreservoarerna är nästan fulla, säger han, enligt danska TV2.