Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländska experter om Nord Stream-läckorna: Gasledningar går inte sönder av sig själv – ”Sannolikt att Ryssland ligger bakom”

Från 2022
Uppdaterad 27.09.2022 23:13.
Danmarks försvar publicerade tisdagen den 27 september 2022 en video som visar bubblor på Östersjöns yta ovanför gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Den största läckan uppges ha orsakat spår på långt över en kilometer i diameter.

Läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i södra Östersjön utreds nu som grovt sabotage. Professor vid Alexanderinstitutet konstaterar att det är ytterst sannolikt att Ryssland ligger bakom läckorna. Det är ett försök att bryta sanktionslinjen.

I Sverige utreder polisen Nord Stream-läckorna i Östersjön med brottsrubriceringen grovt sabotage, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt svenska SVT registrerade mätstationer i både Sverige och Danmark kraftiga undervattenssprängningar i samma område som gasläckorna uppstod under måndagen.

– Det är ingen tvekan om att det är sprängningar, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet, SNSN, till SVT.

Redan tidigare på tisdagen meddelades det att gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 i södra Östersjön av tyska staten utreds som avsiktliga attacker. Även Sverige och Danmark konstaterade på tisdagskvällen att det var frågan om ”medvetna handlingar”.

USA är redo att erbjuda sina europeiska partners stöd i utredningen av läckorna på Nord Stream-ledningarna, försäkrade en talesman för USA:s nationella säkerhetsråd.

Enligt en svensk attackdykare som Aftonbladet har talat med kunde ett sabotage teoretiskt ha utförts av en dykare eller en ubåt.

Nato ”följer noga med”

Nato följer noga med situationen i Östersjön och delar också information med med Finland och Sverige, säger en representant för militäralliansen till norska NRK.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ser ett samband mellan gasledningsläckorna och kriget i Ukraina:

– I dag har vi upplevt sabotage. Vi vet inte alla detaljer om vad som hände, men vi kan tydligt och klart se att det är frågan om sabotage som är kopplat till en eskalering av situationen i Ukraina, sa Morawiecki enligt nyhetsbyrån Reuters vid öppningen av en norsk-polsk gasledning.

Karta som visar de tre läckagen i Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm
Bildtext Gasledningen Nord Stream 2 läcker sydost om Bornholm och Nord Stream 1 läcker på två ställen nordost om den danska ön.
Bild: Petter West / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

”Vi har alla idéer om vem som kan stå bakom”

I Danmark har man höjt beredskapsnivån på grund av läckorna och statsminister Mette Fredriksen sammankallade partiledarna i Folketinget till ett möte om gasläckorna på tisdagseftermiddagen.

– Jag tror att vi alla har idéer om vem som kan ligga bakom, men inget är bekräftat, och jag tror att vi får vänta tills myndigheterna uttalar sig, sa Socialistisk Folkepartis ordförande Pia Olsen Dyhr efter mötet.

I övrigt var partiledarna förtegna efter mötet hos statsministern.

– Brott på gasledningar är ytterst sällsynta, och därför ser vi anledning att höja beredskapsnivån till följd av de incidenter vi har sett under det senaste dygnet, kommenterade Kristoffer Böttzauw, direktör för danska Energistyrelsen, tidigare under dagen till Danmarks Radio.

Gasrör staplade på varandra. I bakgrunden en vindmölla och elledningar.

Samtidigt som rapporterna om gasläckor – ny gasledning öppnas i förtid i Östersjön för att minska beroendet av rysk gas

Baltic Pipe ska transportera gas från Norge, via Danmark till Polen. Danmarks statsminister säger att det är för tidigt att dra slutsatser kring om öppnandet av den nya gasledningen skulle ha ett samband med Nord Stream-läckorna.

”Sannolikt sabotage”

Minna Ålander. forskare vid Utrikespolitiska Institutet, är inne på samma linje som danske Böttzauw.

– Gasledningar går inte sönder så där bara, utan man måste se det skedda i ett större sammanhang: Ryssland använder energin som vapen mot Europa och i synnerhet mot Tyskland. Det har varit en brutal väckning för Tyskland, säger Ålander till Yle Uutiset.

Minna Ålander på en gata i Berlin.
Bildtext Forskare Minna Ålander säger att Ryssland använder energi som vapen mot tyskarna.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Veli-Pekka Tynkkynen, professor i rysk miljöpolitik vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet, tror också att det är frågan om sabotage. Enligt honom är det ytterst sannolikt att Ryssland ligger bakom läckorna.

– Hur det tekniskt har genomförts är svårt att säga i det här skedet. Jag kan också tänka mig att Ryssland i sin egen propaganda vänder på det och säger att det var ukrainska specialstyrkor som gjorde det, säger Tynkkynen.

De två forskarna påpekar att liknande saker har hänt tidigare.

I vintras försvann en havsforskningskabel i Vesterålen i Norge och en satellitkabel kapades i Svalbard. Enligt norska NRK:s utredning rörde sig flera ryska fiskefartyg i området i samband med de här händelserna.

– Nog är det ju så att det är mot Ryssland misstankarna rör sig, för de är kända för sina rätt listiga sätt att påverka. Inte har vi ju nu heller bekräftade uppgifter om att det var Ryssland som gjorde det, säger Ålander.

Professor Veli-Pekka Tynkkynen.
Bildtext Professor Veli-Pekka Tynkkynen säger att Ryssland inte kommer att erkänna sabotaget.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Enligt Tynkkynen handlar det om att Ryssland vill visa att man har makt.

– Avsikten är också att göra folk i Europa rädda. Alla vet att det är Ryssland, men Ryssland erkänner det inte och vi har sett samma sak i andra fall, sammanfattar han.

Påtryckning för att lätta på sanktionerna

Ryssland har sagt att sanktionerna gör att det inte går att reparera de skadade gasledningarna.

Minna Ålander konstaterar att det är ett sätt för Ryssland att skapa press för att locka EU att lätta på sanktionerna.

– Det är ett klassiskt fall av att man vädjar till allt det som sanktionerna förhindrar, säger Ålander.

Veli-Pekka Tynkkynen konstaterar att det största misstaget västvärlden kunde begå är att lätta på sanktionerna.

– Man skapar en miljökatastrof där Ryssland försöker splittra den europeiska enade fronten genom att säga att metanutsläppet stoppas bara om man backar sanktionerna som har införts mot Ryssland. Det är precis det Ryssland vill.

En karta över Östersjöområdet som visar Nord Stream och Nord Stream 2-ledningarnas sträckning från Ryssland till Greifswald i Tyskland.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Att det nu läcker ut stora mängder gas ur Nord Stream-ledningarna under Östersjön jämför Tynkkynen med att Ryssland i flera månader har bränt gas till ingen nytta bland annat i Portovaja nära gränsen till Finland.

– Precis som vid gasfackling handlar det här om att man orsakar en fara för trafiken till sjöss genom att släppa ut den kraftiga växthusgasen metan i atmosfären, men att det samtidigt är en våt trasa i ansiktet på de europeiska klimatmålen. Förutom en avskräckande effekt måste man se det här som ett led i en psykologisk krigföring som handlar om identitetspolitik, säger Tynkkynen.

”Ingen tvekan om att det var en sprängning”

SVT rapporterar att Svenska nationella seismiska nätet upptäckte två tydliga sprängningar i södra Östersjön under måndagen. En av sprängningarna uppges ha haft en magnitud på 2,3, och registrerades på hela 30 mätstationer i södra Sverige.

Ett flygfoto av ett runt område i havet som är alldeles vitt av bubblor från en undervattensläcka. Runt den vita rundeln bildas dessutom som en krans av bubblor.
Bildtext Gasläckan i Nord Stream 2 sydost om Bornholm. Bilden är tagen från ett av det danska Forsvarets stridsflygplan som är stationerade på ön.
Bild: Forsvaret, Danmark

– Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning. Vi hade till och med en station i Gnosjö som plockade upp det här, säger Björn Lund till SVT.

Han är lektor i seismologi och föreståndare vid svenska nationella seismiska nätet som mäter svenska jordbävningar och sprängningar.

Enligt SVT:s uppgifter registrerades den första explosionen klockan 03.03 på natten mot måndagen finsk tid och den andra vid klockan 20.04 på måndagskvällen.

En karta över Östersjöområdet som visar Nord Stream och Nord Stream 2-ledningarnas sträckning från Ryssland till Greifswald i Tyskland.

Tre frågor och svar kring Nord Stream – hur ser framtiden ut för gasledningarna?

Två tusen kilometer gasledning ligger på botten av Östersjön. Frågan är vad som sker med Nord Stream 1 och Nord Stream 2 – både på kort och på längre sikt.

I måndags konstaterades ett läckage på Nord Stream 2-ledningen som går längs med Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland. Läckan uppdagades sydost om den danska ön Bornholm.

Sent på måndagskvällen föll trycket även i gasledningen Nord Stream 1 och på tisdagsmorgonen hittades två läckage nordost om Bornholm.

Enligt Danmarks Klimat-, energi- och miljöministerium ligger den första läckan i internationellt farvatten, men innanför Danmarks ekonomiska zon. Den andra läckan uppges ligga inom Sveriges ekonomiska zon.

Källa: DR, SVT, Aftonbladet, Reuters, Berlingske Tidende, NRK