Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Måljakt för att nå gruppspelet i Champions League – då tvingas KuPS spela utan sina två skyttedrottningar: ”Motståndaren i problem, vet inte vad vi kommer med”

Lavdije Begolli i KuPS.
Bildtext Lavdije Begolli spelade sina sista minuter för säsongen förra veckan mot St. Pölten.
Bild: Lehtikuva

KuPS är en seger från en milstolpe i finsk fotboll. Men utgångsläget inför returen i Champions League-kvalet är uselt. Det pinfärska mästarlaget måste jaga mål utan sina två bästa offensiva spelare.

Det har gått tre dagar sedan KuPS kunde fira sitt andra raka FM-guld på damsidan. Minuterna efter avgörandet påminde spelare och tränare ändå om att festen får lov att vänta.

Kuopiolaget åkte tidigt i morse till Österrike för att spela onsdagens retur i Champions League-kvalets sista omgång. Och man tvingades åka dit utan sina ess i anfallet.

Albanska skyttedrottningen Lavdije Begollis säsong är över, meddelade KuPS i dag. Begolli, som har gjort 25 mål i seriespelet i år, tvingades kliva av då KuPS föll med 0–1 hemma mot St. Pölten.

Dessutom är lika farliga anfallskamraten Gentjana Rochi avstängd i returen.

– Vi har en plan för att ersätta dem. Nu har motståndaren problem. De vet inte vad vi har att komma med. Jag tror att vi lyckas lappa hålen. Åtminstone ett mål krävs och vi ska göra allt. Vi tänker enbart på avancemang, säger tränaren Ollipekka Ojala på klubbens hemsida.

Lavdije Begolli och Gentjana Rochi i KuPS mot PK-35 Vanda.
Bildtext Lavdije Begolli och Gentjana Rochi har varit bärande krafter i KuPS.
Bild: Lehtikuva

Jakten på en historisk plats i Champions League-gruppspelet blir därmed mycket svårare. KuPS måste vinna matchen för att kunna avancera in bland de sexton bästa i turneringen.

– Det blir viktigt att inte försöka stressa fram ett tidigt mål. Matchen är bara halvvägs och vi måste hålla fokus så länge som möjligt. Vi får inte ta onödiga risker i början.

”Alla möjligheters match”

Förra veckan spelade KuPS bra i första halvlek och träffade bland annat stolpen. Lagets offensiva profiler missade och då blev KuPS straffat.

– Planen är att spela modigt. Det är vår spelstil, även i en bortamatch. Under matchens gång ändrade St. Pölten sin matchplan och vi är beredda på det nu också, säger Ojala.

– Det viktigaste är att avsluta med bättre kvalitet. Fler skott på mål och farligare fasta situationer behövs. Vi hotade dem hemma och hade femton skott, men bara ett gick på mål.

Ödesdigra halvminuten för KuPS: Från drömchans till tungt baklängesmål - Spela upp på Arenan

Under kvalresan har KuPS mött lag från Litauen och Belgien. Ojala tycker att den sista motståndaren från Österrike är extra farlig i omställningarna – och så kom även målet till i Kuopio.

– Vi måste hålla liv i matchen. Det här är alla möjligheters match.

– Allt tryck ligger på hemmalaget. De har inte råd att misslyckas, de är förhandsfavorit.

Gruppspelet i Champions League startar den 19 oktober. Just nu är fyra av sexton lag klara: Lyon, Barcelona, Wolfsburg och Chelsea.

Yle direktsänder returmatchen på Arenan på onsdag. Sändningen startar klockan 20.05 och matchen inleds klockan 20.15.