Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grovt narkotikabrott gav fyra års fängelse för sydösterbottnisk ex-politiker

Från 2022
Bild av lagböcker.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Nu har sista domen fallit i det rättsliga efterspelet till den stora narkotikahärvan som nystades upp i Lappfjärd i Kristinestad för några år sedan. Det blev fyra års fängelse för ex-politikern från Kristinestad.

Österbottens tingsrätt dömde ex-politikern till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Mannen forslade drygt 46 kilo amfetamin, fördelat på 50 paket och gömt i blomkrukor, med lastbil från Sibbo till Lappfjärd.

Mannen försökte också hitta köpare till narkotikan, dock utan att lyckas. Enligt mannens egen utsago trodde han att det han transporterade var reservdelar.

Brottet, som begicks år 2019, var en del av en större härva där en tre personers familj bosatt i Lappfjärd smugglade in narkotika i landet och sålde den vidare.

Familjemedlemmarna har redan tidigare genomgått sin rättegång och fått sina domar i Österbottens tingsrätt, medan tisdagens domslut endast gällde ex-politikern.

Tingsrätten betraktar mannens brott som grovt, dels eftersom amfetamin är en farlig drog och dels eftersom det rörde sig om så stora mängder.

Domen kan överklagas till Vasa hovrätt.