Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personal på Silja Galaxy och Silja Symphony sägs upp – facket: ”Om man har jobbat i 20 år så blir man såklart upprörd”

Från 2022
Uppdaterad 28.09.2022 12:08.
Bild av fartyget M/S Galaxy
Bildtext Silja Galaxy har precis ankommit till Amsterdam i Nederländerna där fartyget ska fungera som flyktingboende i minst sju månader.
Bild: Tallink Silja

Samarbetsförhandlingarna vid Tallink Silja resulterar i att 175 personer ur personalen på Silja Galaxy och Silja Symphony sägs upp.

Totalt rör det sig om 51 befäl och 124 i manskapet, säger företagets kommunikationschef Erika Janson. Fördelningen av de som blivit uppsagda är cirka hälften och hälften från respektive fartyg.

Åbo underrättelser var först ute med nyheten om uppsägningarna vid Tallink Silja.

Ingen kommer ändå att lämna bolaget före den 29 januari nästa år. Under uppsägningstiden har många som har jobbat på Galaxy placerats på Symphony, som trafikerar mellan Helsingfors och Stockholm.

Silja Galaxy har precis anlänt till Amsterdam i Nederländerna, där fartyget ska fungera som flyktingboende under minst en sjumånadersperiod. Ombord finns för tillfället endast teknisk personal, ungefär 15 personer.

Bild av Tallink Silja flaggan.
Bildtext Redan i juli varslades Silja Galaxys besättning på drygt 260 anställda om arbetsbrist, då det blev klart att fartyget skulle tas ur trafik på Åbolinjen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Det är ännu oklart var Galaxy kommer att sättas in efter charterperioden. Klart är ändå att fartyget kommer att byta flagg från svensk till estnisk.

– Det finns inga planer för tillfället på att Galaxy ska komma tillbaka till Stockholm-Åbolinjen. Eftersom hon tillhör en flotta med huvudsäte i Estland så är det naturligt att hon får estnisk flagg, säger Erika Janson.

”Inga snälla ord”

Av de anställda på Galaxy och Symphony hör ungefär 80 % till svenska sjömansfacket Seko Sjöfolk.

Enligt Folke Matrosow, som är klubbsektionsordförande för Tallink Silja vid facket är det många som känner sig missnöjda med de signaler som företaget sände ut under våren, innan det stod klart att Galaxy skulle tas bort från Åbolinjen.

– Då sades det att under hösten skulle det anställas mer personal, men nu säger de i stället hej då till en stor del anställda. Om man har jobbat i 20 år så blir man såklart upprörd. Det är inga snälla ord de har att komma med. Sedan finns det också folk som ser det här som en chans att testa på något nytt.

Matrosow ska nu fortsätta att vara i kontakt med besättningen som sägs upp. Bland annat så hjälper han till med frågor som rör arbetslöshetsersättning.

– Bor man i Finland så måste man flytta över till finska Sjömansunionen för att få a-kassa när man sägs upp. Det finns ett avtal i Skandinavien att man har rätt att gå över till den fackförenings a-kassa som motsvarar den man har jobbat i, säger Matrosow.

Många anställda vid Silja Galaxy blir utan jobb

3:54

Artikeln uppdaterad 28.9.2022 klockan 12.06: Antalet uppsagda personer har korrigerats och precierats från 158 till totalt 175 (51 befäl och 124 manskap).

Diskussion om artikeln