Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart får katthuset i Borgå ny adress och nytt namn: ”Ger oss mera tid och kanske också mera pengar för katterna”

Från 2022
En kvinna visar runt i ett rum som håller på att byggas om till flera mindre rum.
Bildtext I det nya katthuset har katterna elva egna rum. Katarina Björkell visar några av dem som ännu inte har väggar.
Bild: Malin Valtonen / Yle

En era tar slut när katthuset i Borgå lämnar Tolkis efter nästan 30 år. Flytten leder ändå till bättre förutsättningar att driva verksamheten för traktens hemlösa katter.

Katterna i Tolkis katthus kommer snart att flytta. Den lokal i Hornhattula som ska bli det nya tillhållet för katthuset renoveras som bäst.

Lokalen finns vägg i vägg med klättringscentret i Borgå och den är på många sätt bättre lämpad för katthusets verksamhet.

Takhöjden är lägre, vilket underlättar städningen och förhindrar katterna från att klättra högt upp. Förvaringsmöjligheterna är bättre och nu får katthuset ett stort lager att förvara mat och andra nödvändigheter i.

– Lokalen kommer vara lättare att jobba i. Allt är mera koncentrerat till samma plats, konstaterar Katarina Björkell som är vice ordförande för Borgånejdens djurskyddsförbund.

Snart får hemlösa katter ett nytt tillhåll i Borgå - häng med på rundvandring i nya katthuset

5:20

Skrapar gamla fönster på kvällarna

Innan lokalen kan tas i bruk av katthuset måste det göras rätt stora ändringsarbeten. Den 180 kvadratmeter stora lokalen delas in i mindre rum, badrummet förstoras och köket byts ut.

En snickare sköter de största arbetena, medan frivilliga från Borgånejdens djurskyddsförbund gör det de kan. Kvällarna går åt till att bland annat skrapa gamla fönster som ska sättas in i katternas egna rum så att de kan titta ut åt olika håll.

En kvinna tittar in i ett skåp i ett rum där det ligger plankor på golvet och står en dörr lutad mot en vägg.
Bildtext I Tolkis har föreningen haft dåligt med skåputrymme. Det finns det ingen brist på i lokalen i Hornhattula. Här står Katarina Björkell i rummet som ska bli katthusets centrallager.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Flytten är en stor satsning för föreningen, både arbetsmässigt men också ekonomiskt. Allmänheten har ändå varit generös, både med pengar och med inredning, konstaterar Katarina Björkell.

Slut på höga elräkningar

Exakt när katthuset flyttar till Hornhattula är ännu inte klart, allt beror på hur länge arbetena i lokalen tar.

Flytten kommer ske innan vintern, för efter november tar hyreskontraktet i Tolkis slut.

Föreningen har huserat i den gamla folkskolan i Tolkis i nästan 30 år. Björkell beskriver flytten som lite sentimental men samtidigt är den också en nystart för verksamheten.

Katthuset har i Tolkis fått leva på det gamla husets villkor, vilket har inneburit höga elräkningar om vintrarna och ett ständigt behov av reparationer.

– Den nya lokalen ger oss mera tid och kanske också mera pengar för katterna.

Personporträtt av Katarina Björkell.
Bildtext Katarina Björkell är ansvarig för föreningens sociala medier. Bland annat via Facebook får föreningen in pengar och det är också en viktig kanal för att hitta nya hem för de hemlösa katterna.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Exakt hur många katter som ska flytta är ännu oklart. Det beror på hur många som hittat ett nytt hem innan dess.

– Vi hoppas att det är så få katter som möjligt, att det är under tio stycken, säger Björkell och tillägger att det på katthuset just nu bor ungefär 15 katter.

I samband med flytten kommer katthuset även att byta namn. Vad katthuset ska heta i framtiden är ännu öppet.

Diskussion om artikeln